Ja la tornem a tenir aquí! Aquest diumenge 6 de novembre de 2011 se celebrarà l'Aid el Adha o la festa del xai a Espanya, la gran majoria de països europeus i Estats Units, ja que tots aquests segueixen el calendari d'Aràbia Saudita. En canvi, al Marroc, se celebrarà l'endemà, el dia 7 de novembre.
Recordem que el calendari islàmic es basa en mesos lunars i l'any és uns onze dies més curt que el calendari gregorià, però en cap cas és exacte: per canviar de mes cal observar l'aparició de la lluna. Així doncs cal sempre esperar la confirmació per part de les autoritats religioses el canvi d'un mes a altre o el dia exacte de les grans festivitats. Una pàgina molt útil per estar al dia de la celebració de festivitats, notícies, assajos i estudis religiosos és webislam. I si voleu ampliar la informació sobre com es realitzen els càlculs del calendari, els diferents tipus que n'hi ha i quin ha triat cada país, us recomano que llegiu l'article que va escriure l'Anabel de Próxima salida... Marrakech en motiu de l'inici del ramadà.
Un any més, caldrà treure de l'armari les brotxetes per preparar el boulfaf i els pintxos de carn, preparar les cuscusseres per fer la carn al vapor, les cassoles per la douara i els tagins per la delicada mrouzia, que es prepara amb el preciat ras el hanout especialment concebut per fer aquesta recepta tan especial.
Per la meva part, us remeto al post que vaig publicar l'any passat per aquestes dates, on s'explica l'origen bíblic de la festa i la seva vessant religiosa i sobretot, gastronòmica. És curiós que aquest article sigui un dels més consultats del bloc, i mantingui el seu interès durant tot l'any, amb força consultes sobre el perquè i el com de la celebració de la festa. Altres festivitats, tant o més lligades a la gastronomia com l'Aid el Kebir, com el ramadà, no provoquen tanta curiositat o dubtes com la festa del xai.
Us deixo l'enllaç de les dues receptes que hi ha penjades al bloc típiques de la festa:
Brotxetes de fetge de la festa del xai - Boulfaf |
Carn al vapor - Lmbahar |
Bona festa a tothom!
Brotxetes de fetge... pasapalabra! No m'agrada gens el fetge :-(
ResponEliminaNo he entès mai això dels calendaris lunars, ho trobo molt estrany. Tot deu ser acostumar-s'hi, clar!
jaja... a mi tampoc m'apassionen gens els menuts! i el calendari lunar, també té la seva cosa això de no ser mai igual! Val a dir que pel dia a dia segueixen el gregorià, globalització mana! ;)
ResponEliminauna salutació,
¡que rico! ¡yo también quiero! ¿me puedo sentar en tu mesa? :)
ResponEliminaA mi m'encanta el xai.Mandarina que estas embraçada?
ResponElimina@Sole, claro! Y trae también a la pitufina! :D
ResponElimina@Marta, sí! L'espero pel 9 de desembre, a veure si és puntual... :) per això no faré cap recepta de carn, ara mateix faig el mínim a la cuina...
Que interessant!! Jo tampoc sóc gens de menuts però m'atreviria a provar aquestes brotxetes, i ja no et dic res dels dolços que preparis... Me n'alegro molt pel teu embaràs!! :D jeje
ResponEliminaUn petonet!!!
mersi guapa!! i ja veurem si finalment en preparo gaires, de dolços, que estic molt vaga...!! :)
ResponEliminaHola Mandarina, guapa tu
ResponEliminamoltes gràcies per tant interessant informació, i per aquestes receptes que jo no coneixia
cuida´t, molt ,mil petonets Susanna
Estas embarassada!!!! Quina il·lusio!! Felicitats!! ^___^
ResponEliminaDisfruteu moltissim de la festa... Ja he sopat i ara em mejaria una broxeta.... mmmmm
Un petonas
Sònia
A gaudir de la festa, i de l'embaràs, que ja s'acosta el final!
ResponElimina@Susanna, moltes gràcies, i igualment, cuida't! :)
ResponElimina@Encontrar la Felicidad en Pequeños Detalles, mersi, però em sembla que aquest any poques brotxetes menjaré ;)
@Visc a la Cuina, sí, ja falta poc... encara no me'n faig a la idea! :D
M'alegro per tu enhorabona, així deus estar d'uns set mesos, que bonic, es la primera?
ResponEliminamersi, Marta, sí, és la primera :) ... i no estic de set, sinó de casi 8 mesos, la data prevista és d'aquí 5 setmanes... :D ui quins nervis!!!
ResponEliminaEnhorabuena por tu próxima maternidad!!. cuando he ido a Marruecos he visto esas brochetas tan típicas de hígado. creo que son de origen bereber. Gracias por la información. Un beso.
ResponEliminaJa falta poquet hehehe
ResponEliminaPer cert, ahir vaig estar a un curs de cuina marroquina amb la escriptora Tara Stevens -que per cert té casa a Barcelona-. La coneixes?
@Anna, gracias! la verdad es q no sé su origen, eso sí hoy día se preparan en todas las casas sin excepción para éste día... saludos!
ResponElimina@starbase, ostres no la coneixia pas, la veritat és que estic molt més al cas de tot el que surt en francès... i com va anar? en faràs un post?
Enhorabona per l'embaràs i que tot vaja bé!! Les receptes que proposes són molt abellidores. Una cosa que sempre m'ha fet curiositat és saber on poder comprar "ras el hanout". Sé que és una barreja de moltes espècies, però mai no he sabut on trobar-la. Salutacions
ResponEliminahola Francesc! mersi pels compliments... el ras el hanout el trobaràs en qualsevol carnisseria àrab, a més de la carn, venen tot el necessari per la cuina marroquina i àrab en general: olives, llimones confitades, lben, espècies, tagins... També trobaràs el ras el hanout en hipers grans, com el Carrefour, Alcampo, etc.
ResponEliminauna abraçada,
Francesc: també trobaràs Ras el Hanout a algun herbolari :-)
ResponEliminamersi per l'apunt :)
ResponElimina