dimecres, 24 de novembre de 2010

Brotxetes de fetge de la festa del xai - Boulfaf

Brotxetes de fetge de la festa del xai - Boulfaf

Les vacances i la festa del xai ja són història... Ara toca tornada a la rutina, però amb forces renovades!

Tal i com us havia comentat en l'article anterior de la festa del xai, hi ha una tota una sèrie de receptes i cerimònies que se succeixen en els dies i que aprofiten el xai al complert.

La mantellina grassa
Tot i la gran riquesa de plats, per ara només us penjaré la recepta de boulfaf que ja us havia mencionat en l'anterior article i el de carn cuita al vapor. La festa és tradició però també evoluciona, i així com abans s'havia de menjar tot l'animal abans no es fés malbé -convertint-se en monotema culinari-, avui en dia la major part es congela i es menja poc a poc, podent apreciar així la qualitat de la carn sense embafar-se. També hi ha tot un seguit de problemes d'ordre pràctic, com que determinats carnissers no faciliten menuts com la mantellina grassa o les tripes, o on posar la carn a assecar per fer el gdid - a Marroc es pot veure en tots els balcons la carn tallada a tires i estesa en cordills com una corda més d'assecar la roba.

El boulfaf és la recepta més característica de la festa del xai, perquè és la primera de totes. S'anomena boulfaf quan el menut està embolicat per una tira de mantellina grassa, i fa referència sobretot al fetge, tot i que també la brotxeta de pulmons s'anomena de la mateixa manera.

Bé, no m'estenc més i us dono la recepta tot seguit:


Ingredients

1 mantellina grassa de xai
Fetge de xai
Pulmons del xai
Sal
Pebre negre
Comí
Pebre vermell dolç (facultatiu)



Fer a la brasa el fetge i els pulmons per tal d'obtenir certa consistència.
Tallar-los a trossos petits.
Tallar la mantellina en trossos llargs i estrets.
Passem els trossos de fetge i pulmons per la sal i les espècies.
Emboliquem cada tros amb un trosset de mantellina i els col.loquem a les brotxetes.
Coem les brotxetes a la brasa, que adquiriran un característic color fosc, a vegades negre com el propi carbó. 
Anirem col.locant les brotxetes en un plat que mai s'omple del tot, ja que es van menjant a mida que es couen.

Acompanyar un bon got de te a la menta.

2 comentaris:

  1. uffff, em recorda al haggis escocès. La veritat es que no m'atreuen gens aquests plats de pulmons i fetges.
    El fetge sol i a la planxa si, però els pulmons ja estàn fora del meu rang... ara que és espectacular, això sí! :)

    ResponElimina
  2. estic totalment d'acord amb tu, el tema tripes és absolutament cultural, si no hi estàs acostumat no hi ha manera... però aquesta recepta s'havia de posar, en ser el primer que es menja tothom la prepara, en les receptes següents és quan comença a haver-hi desercions, tothom està fart! ;)

    ResponElimina