Font foto: internet |
El proper 16 de novembre se celebrarà la festa del xai, anomenada també Eid el Kebir (la festa més gran) o Eid El Adha (festa del sacrifici). Aquí se celebrarà el 16 de novembre (com la major part de països àrabs orientals) i a Marroc i altres països més occidentals ho faran el dia 17.
Font foto: internet |
La festa és coneguda com a festa del xai, perquè és l'animal més habitual que se sacrifica, però també se'n poden sacrificar d'altres, com cabres o vedells. Normalment se sacrifica una cabra a les cases on hi ha un diabètic -no sé si té alguna base científica, però així ho fan.
Se celebra el desè dia del mes Dhul Hiyya, setanta dies després del final de Ramadà i coincideix amb el final del Hajj, la peregrinació a la Meca.
El Marroc és un estat religiós, on el rei ostenta el títol de màxima autoritat islàmica. Més del 98% de
Font foto: internet |
Venda de carbó. Font:internet |
vénen bèsties joves però d'envergadura considerable. És habitual veure transportar els animals en qualsevol mitjà imaginable, des dels maleters
dels turismes, tota mena de furgonetes i fins i tot en moto!
La festa comença a primera hora del matí. Es resa la pregària específica d'aquest dia (entre la primera i la
Mohamed VI. Font: internet |
L'animal serà sacrificat pel cap de família, tot i que pot fer-ho qualsevol altre musulmà. Es col.locarà la bèstia a terra estirat pel costat esquerre de cara a la Meca, l'encarregat de matar-la pronunciarà la raó de sacrificar l'animal, dirà una frase ritual i la degollarà d'una sola ganivetada. Us parlaré més extensament de les condicions del sacrifici halal en un proper post. És important separar la resta de xais, perquè no vegin el seu company mort i estalviar-los el patiment.
Immediatament després comencen les tasques de neteja i especejament de l'animal. Primer cal deixar dessagnar la bèstia (la sang no es consumeix). Llavors se li ha de treure la pell: es fa un forat en una de les potes de darrera i es comença a bufar fort, i el xai es comença a inflar com un globus, de tal manera que la pell es va desenganxant de la carn i és més fàcil treure-la. Una vegada treta la pell, es penja l'animal i es retiren les visceres. Cal tenir en compte que, malgrat els esforços del govern, aquests sacrificis no segueixen cap control veterinari, per tant, per saber si el xai està sa, cal observar detingudament les vísceres. Si tot està en ordre, les tripes seran netejades i preparades per les dones de la casa. Es deixarà la carn reposar tot un dia i l'endemà l'especejarà algú que en sàpiga o es portarà al carnisser.
Boulfaf abans de coure. Font: internet |
Cap al vapor. Font: internet |
La festa dura dos dies (ambdós festius), i és motiu de reunions familiars i visites als amics, en un ambient de perdó i agermanament. Les grans ciutats com Casablanca queden buides, els comerços tanquen, en prou feines es troben taxis i tothom aprofita per fer uns dies de vacances en família fora de la ciutat.
Jo per la meva part, aprofitant l'esdeveniment, estaré uns quants dies fora celebrant la festa, bon Eid a tothom!
Moltes gracies per l'article.
ResponEliminaBona festa :)
Mersi a tu! :D Espero que hagis passat un bon Aid..!
ResponEliminaesta molben fet
ResponEliminaesta molben fet
ResponEliminaKe uds
ResponElimina