dijous, 7 de juliol del 2011

El pollastre de festa marroquí

El pollastre de festa marroquí

Tot i que al bloc ja hi ha el tagin de pollastres amb olives, aquest pollastre d'avui és un pèl més elaborat; és la recepta que faig servir si faig el pollastre sencer i tinc una mica de temps.

N'he dit pollastre de festa perquè se serveix així moltes vegades en casaments, naixements o d'altres ocasions festives. Hem de pensar que al Marroc, la majoria de celebracions es festegen a casa. Fins i tot si es pot llogar un local per la celebració, normalment el menjar servit és casolà, preparat per alguna parenta voluntariosa o bé per una cuinera contractada més o menys professional.

La diferència principal entre el pollastre marroquí i el nostre pollastre a l'ast és que al Marroc sempre es cou abans a l'olla a pressió, i al forn només es daura. Així la carn queda molt tova i aromatitzada. I un parell d'apunts: en la recepta he fet servir smen, una mantega típica del Marroc, amb un gust salat i picant característic molt a la vora del gruyère. També hi poso macis en pols, que és la clova de la nou moscada. Si no teniu ni smen ni macis, no us preocupeu, el pollastre sortirà igual de bo.

És una altra recepta de l'infal.lible bloc Absolutely Delicious with Soulafa.

Ingredients

El dia abans (o del matí pel vespre)
1 pollastre d'un quilo i mig aproximadament
El suc d'una llimona grossa
1 mica de sal

Un parell d'hores abans
1 ceba grossa de Figueres picada
2 grans d'all picats
1/4 de llimona confitada
Un grapat de coriandre i julivert picats
Oli d'oliva
1 culleradeta de cafè de smen (facultatiu)
Un polsim de pebre negre
Sal
1 cullerada de cafè de gingebre
Una mica de safrà natural
1 polsim de macis en pols (facultatiu)

Per gairebé acabar
Un grapat d'olives verdes
Unes tires de llimona confitada

Preparació

El vespre del dia abans o el matí si l'hem de fer el vespre, salem el pollastre i el posem a marinar amb el suc d'una llimona. El posem en plata fonda, tapem i guardem a la nevera.

Un parell d'hores abans de degustar-lo, directament a la picadora barregem la ceba, l'all, el coriandre, la llimona confitada, l'smen si en tenim, la sal, el pebre, el gingebre, el safrà, el macis i un bon raig d'oli. Ho piquem tot. Rentem el pollastre del marinat i l'impregnem bé de la barreja anterior. Tapem altra vegada amb un film i reservem al frigorífic.

Al cap d'una hora i mitja o dues, posem el pollastre dins l'olla a pressió juntament amb la marinada. Afegim un bon got d'aigua i posem a coure. Segons la vostra olla, el deixarem més o menys estona. Jo tinc una exprés super-ràpida i amb quinze minuts n'hi ha prou.

Mentrestant, posem a bullir el grapat d'olives per treure'ls l'excès de sal.

Traiem el pollastre de la olla, el posem en una safata de forn, pintem amb una mica de mantega i el posem a daurar. Mentrestant, afegim les olives a la salsa i deixem reduir.

Un cop ben daurat, servim el pollastre amb la salsa amb olives, decorem amb unes tires de llimona confitada i ho degustem amb un bon tros de pa casolà.

Besaha wa raha, bon profit!

21 comentaris:

  1. aix, que sóc incapás de cuinar pollastres sencers!!!! però suposo que no passa res si el faig a trossets, no??? molts petonets guapa

    ResponElimina
  2. Que recuerdos, me ha traído este pollo, mmm, que bien comí en casa de aquel agricultor en Agadir, que buenos estaba todo, lo malo era tomar los refrescos calientes.

    ResponElimina
  3. Judith, és clar, fes-lo a trossos... a més el faràs més ràpid! :D

    Carolus, las bebidas calientes en general estan malas, pero si son Pom's ... es de lo peor!!! :D

    ResponElimina
  4. ¡que rico pollito! aunque muy laborioso, pero supongo que eso le dará un sabor muuuuy especial :)

    ResponElimina
  5. Mare meva quina pinta! jo el vull tastar, clar que abans m'haig de fer amb una olla a presió!
    Perc cert, l'smen on es pot trobar a bcn?
    petons.

    ResponElimina
  6. Sole, piensa que la mayor parte del tiempo está marinando... sólo es acordarse del pollito ;)

    Ana, l'smen generalment és d'elaboració casolana, a veure si la setmana que ve en penjo un post (és q a mesura que augmenta la meva panxa també ho fa la meva mandra, jajaja), però pots preguntar en una carnisseria islàmica. De tota manera, surt bé sense, i pensa que l'smen és fort, no apte per tots els paladars! Una salutació,

    ResponElimina
  7. Ai, com m'ha agradat aquesta recepta de pollastre! El vull tastar...abans li hauré de fer la pilota a la meva mare, a veure si em deixa la seva olla a pressió, que jo no en tinc!
    Petons!

    ResponElimina
  8. Hola,
    Un pollastre realment exquisit, Jo com la Judith a trossos que mai he fet un pollastre sencer! je,je,
    Petons

    ResponElimina
  9. Oh! Quina bona pinta que té aquest pollastre!!! I quin color més bonic!
    Petons!

    ResponElimina
  10. mersi noies!!! recomanable 100%!!!! vaja, a casa no mengem mai el pollastre a l'ast, sempre el fem així, queda molt gustós i melós!!!!
    una salutació!

    ResponElimina
  11. Una muy buena receta, ¿le podemos poner la nuez moscada normal? un beso y muchas gracias por este aporte

    ResponElimina
  12. hola guapa, pues no te sabría decir, yo me inclinaría por no ponerla, pero bueno, en cocina siempre hay que experimentar! :D
    un gran saludo,

    ResponElimina
  13. Huy quina salivera hem entra de veure el pollastre, te una pinta insuperable, es que amb el que hi poseu a de sortir d'allò mes bo. No coneixia el macis, sempre hem mostres alguna cosa nova , molt bona recepta.

    ResponElimina
  14. Amb l'acabat d'olives, tan típic del Marroc, té una pinta boníssima... ja estic salivant!

    ResponElimina
  15. M'encanta la cuina del Marroc, és tan característica i té uns sabors tant exquisits i refinats... i com es juga i es combina el dolç i el salat d'una manera natural, m'encanta! gràcies pel blog!

    ResponElimina
  16. I si no tenim olla a pressió? es que comprar una olla expressament.... com ho podria fer? rustidet amb una olla nomal a foc lent potser??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      Clar, en una olla o cassola normal! Jo faig servir la exprés per anar més ràpid, però el resultat és el mateix. Un cop fet, daurar al forn i a disfrutar :)

      Elimina
  17. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  18. hola para que se le hace la marinada de limón y sal? gracias

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      Queda más limpio, perfumado y con la carne más tierna.
      Pero si no tienes tiempo, pasa directamente a la chermoula :)
      Saludos!

      Elimina