dijous, 3 de novembre del 2011

Diumenge 6 de novembre, la festa del xai

la festa del xai

Ja la tornem a tenir aquí! Aquest diumenge 6 de novembre de 2011 se celebrarà l'Aid el Adha o la festa del xai a Espanya, la gran majoria de països europeus i Estats Units, ja que tots aquests segueixen el calendari d'Aràbia Saudita. En canvi, al Marroc, se celebrarà l'endemà, el dia 7 de novembre.

Recordem que el calendari islàmic es basa en mesos lunars i l'any és uns onze dies més curt que el calendari gregorià, però en cap cas és exacte: per canviar de mes cal observar l'aparició de la lluna. Així doncs cal sempre esperar la confirmació per part de les autoritats religioses el canvi d'un mes a altre o el dia exacte de les grans festivitats. Una pàgina molt útil per estar al dia de la celebració de festivitats, notícies, assajos i estudis religiosos és webislam. I si voleu ampliar la informació sobre com es realitzen els càlculs del calendari, els diferents tipus que n'hi ha i quin ha triat cada país, us recomano que llegiu l'article que va escriure l'Anabel de Próxima salida... Marrakech en motiu de l'inici del ramadà.

Un any més, caldrà treure de l'armari les brotxetes per preparar el boulfaf i els pintxos de carn, preparar les cuscusseres per fer la carn al vapor, les cassoles per la douara i els tagins per la delicada mrouzia, que es prepara amb el preciat ras el hanout especialment concebut per fer aquesta recepta tan especial.

Per la meva part, us remeto al post que vaig publicar l'any passat per aquestes dates, on s'explica l'origen bíblic de la festa i la seva vessant religiosa i sobretot, gastronòmica. És curiós que aquest article sigui un dels més consultats del bloc, i mantingui el seu interès durant tot l'any, amb força consultes sobre el perquè i el com de la celebració de la festa. Altres festivitats, tant o més lligades a la gastronomia com l'Aid el Kebir, com el ramadà, no provoquen tanta curiositat o dubtes com la festa del xai.

Us deixo l'enllaç de les dues receptes que hi ha penjades al bloc típiques de la festa:

Brotxetes de fetge de la festa del xai - Boulfaf


Carn al vapor - Lmbahar

Aquest any segurament no tindré ocasió de fer cap recepta utilitzant el xai, però sí intentaré fer alguna coseta dolça per celebrar-ho -que a mi i a la que està dins la panxa ens bé més de gust!-.

Bona festa a tothom!

20 comentaris:

  1. Brotxetes de fetge... pasapalabra! No m'agrada gens el fetge :-(
    No he entès mai això dels calendaris lunars, ho trobo molt estrany. Tot deu ser acostumar-s'hi, clar!

    ResponElimina
  2. jaja... a mi tampoc m'apassionen gens els menuts! i el calendari lunar, també té la seva cosa això de no ser mai igual! Val a dir que pel dia a dia segueixen el gregorià, globalització mana! ;)
    una salutació,

    ResponElimina
  3. ¡que rico! ¡yo también quiero! ¿me puedo sentar en tu mesa? :)

    ResponElimina
  4. A mi m'encanta el xai.Mandarina que estas embraçada?

    ResponElimina
  5. @Sole, claro! Y trae también a la pitufina! :D

    @Marta, sí! L'espero pel 9 de desembre, a veure si és puntual... :) per això no faré cap recepta de carn, ara mateix faig el mínim a la cuina...

    ResponElimina
  6. Que interessant!! Jo tampoc sóc gens de menuts però m'atreviria a provar aquestes brotxetes, i ja no et dic res dels dolços que preparis... Me n'alegro molt pel teu embaràs!! :D jeje


    Un petonet!!!

    ResponElimina
  7. mersi guapa!! i ja veurem si finalment en preparo gaires, de dolços, que estic molt vaga...!! :)

    ResponElimina
  8. Hola Mandarina, guapa tu

    moltes gràcies per tant interessant informació, i per aquestes receptes que jo no coneixia

    cuida´t, molt ,mil petonets Susanna

    ResponElimina
  9. Estas embarassada!!!! Quina il·lusio!! Felicitats!! ^___^
    Disfruteu moltissim de la festa... Ja he sopat i ara em mejaria una broxeta.... mmmmm
    Un petonas
    Sònia

    ResponElimina
  10. A gaudir de la festa, i de l'embaràs, que ja s'acosta el final!

    ResponElimina
  11. @Susanna, moltes gràcies, i igualment, cuida't! :)

    @Encontrar la Felicidad en Pequeños Detalles, mersi, però em sembla que aquest any poques brotxetes menjaré ;)

    @Visc a la Cuina, sí, ja falta poc... encara no me'n faig a la idea! :D

    ResponElimina
  12. M'alegro per tu enhorabona, així deus estar d'uns set mesos, que bonic, es la primera?

    ResponElimina
  13. mersi, Marta, sí, és la primera :) ... i no estic de set, sinó de casi 8 mesos, la data prevista és d'aquí 5 setmanes... :D ui quins nervis!!!

    ResponElimina
  14. Enhorabuena por tu próxima maternidad!!. cuando he ido a Marruecos he visto esas brochetas tan típicas de hígado. creo que son de origen bereber. Gracias por la información. Un beso.

    ResponElimina
  15. Ja falta poquet hehehe

    Per cert, ahir vaig estar a un curs de cuina marroquina amb la escriptora Tara Stevens -que per cert té casa a Barcelona-. La coneixes?

    ResponElimina
  16. @Anna, gracias! la verdad es q no sé su origen, eso sí hoy día se preparan en todas las casas sin excepción para éste día... saludos!

    @starbase, ostres no la coneixia pas, la veritat és que estic molt més al cas de tot el que surt en francès... i com va anar? en faràs un post?

    ResponElimina
  17. Enhorabona per l'embaràs i que tot vaja bé!! Les receptes que proposes són molt abellidores. Una cosa que sempre m'ha fet curiositat és saber on poder comprar "ras el hanout". Sé que és una barreja de moltes espècies, però mai no he sabut on trobar-la. Salutacions

    ResponElimina
  18. hola Francesc! mersi pels compliments... el ras el hanout el trobaràs en qualsevol carnisseria àrab, a més de la carn, venen tot el necessari per la cuina marroquina i àrab en general: olives, llimones confitades, lben, espècies, tagins... També trobaràs el ras el hanout en hipers grans, com el Carrefour, Alcampo, etc.
    una abraçada,

    ResponElimina
  19. Francesc: també trobaràs Ras el Hanout a algun herbolari :-)

    ResponElimina