dijous, 1 d’agost del 2013

Harira bidaouia, la sopa de ramadà

Harira bidaouia, la sopa de ramadà

Tot i que ramadà ja toca a la seva fi, són múltiples les ocasions en què podem preparar el plat més característic d'aquest mes sagrat: la harira. Tradicionalment, a més del ramadà, se serveix en esmorzars de festa, com l'endemà d'un casament o l'endemà de l'Aid el Kebir, la festa del xai, i evidentment sempre que ens vingui de gust una sopa ben aromàtica i reconstituent.

A casa preparem la harira bidaouia (harira significa sopa, i bidaouia, de Dar el Beida, Casablanca). Per tant, podem trobar arreu del Marroc diferents hariras, semblants a aquesta o totalment diferents segons els ingredients que porti, a banda que aquesta recepta de harira té innombrables variants. De tota manera, quan es parla de harira, si no s'especifica res més, tothom es refereix a la harira de ramadà.

L'elaboració de la harira és molt senzilla, però donat que es fa en dues etapes i hi ha un bon nombre d'ingredients, he optat per una recepta amb vídeo per tal que tothom pogués seguir-la. Es tracta de la recepta tradicional presentada per Choumicha, qui d'altra banda és de Casablanca com la nostra família. Per facilitar la feina, he integrat els ingredients amb la preparació de la recepta per intentar no allargar-me massa. És molt fàcil de fer, creieu-me, val la pena de provar-la.

Per cert, la harira és tan consistent com la foto insinua, és una bomba d'hidrats de carboni i proteïna, per contra, no conté a penes matèria grassa.

Ingredients i preparació per a 8 persones

Primera etapa 
150 grams de carn de vedella o xai ben polida i tallada petita juntament amb algun os per donar gust
150 grams de cigrons en remull des del dia anterior pelats
50 grams de llenties
3 branques d'api
Un bon grapat de coriandre picat
Una ceba de Figueres picada
Un bastonet de canyella
1 cullerada de postres rasa de gingebre
1 cullerada de postres rasa de cúrcuma
1 cullerada de cafè de smen (o d'oli d'oliva o mantega)
2 litres d'aigua

Posem en una olla tots els ingredients tallats ben petits (si ho preferim podem triturar l'api i el coriandre perquè ens quedi més fi) amb les espècies (la sal la posarem més tard).  Hi afegim els dos litres d'aigua i tapem l'olla fins que els cigrons i la carn siguin ben cuits (en una olla exprés, uns 30 minuts).

Seguim cuinant... necessitem:

Uns 750 grams de tomàquets madurs (o un pot de 1/2 kg de tomàquet triturat)
2 cullerades soperes de tomàquet concentrat (en el seu defecte, fregit) 
1/2 cullerada de postres de pebre
Sal
Un litre d'aigua

Mentre cou la carn, tallem a trossos els tomàquets i els bullim apart en una mica d'aigua durant un quart d'hora. Els retirem, els triturem amb la batedora i els passem pel xinès per retirar les llavors i les pells.

Un cop cuita la carn amb els cigrons, obrim l'olla i hi afegim el tomàquet, el pebre, la sal i l'aigua (millor calenta). Deixem que torni a arrencar el bull i deixem coure uns 5 minuts perquè tots els ingredients quedin ben integrats.

Per acabar...

Un grapat de fideus cabell d'àngel
Un grapat de coriandre picat
5 cullerades soperes de farina dissolta en mig got d'aigua (això és l'anomenada tedouira)

Afegim a la sopa els fideus i la farina dissolta en l'aigua perquè la sopa espessi. Remenem per tal que no se'ns enganxi al fons. Ho deixarem coure uns 10 minuts o fins que desaparegui l'escuma que la farina fa a la superfície. En els últims minuts, hi tirem el coriandre picat.

I per acabar definitivament...

Un ou batut

Batem un ou i l'afegim a la sopa amb el foc ja apagat. Removem bé perquè es formin els filaments, tapem i deixem reposar uns cinc minuts abans de servir.

Per servir

Servim la harira amb dàtils, chebakkia i un quart de llimona. També podríem esprémer mitja llimona i afegir-la directament a la sopa, però jo em decanto per a que cada comensal la hi posi al gust.

I com promès, us deixo amb el vídeo explicatiu pels que encara tingueu dubtes.

Bessaha wa raha, bon profit!


13 comentaris:

  1. Georgina,
    De seguida que pugui la faré. És un plat que m'encanta i que sempre que en tinc ocasió, sobretot a l'hivern, la demano. La teva explicació és magnífica. Ja t'explicaré què tal surt!
    Salut i bon ramadà!

    ResponElimina
    Respostes
    1. segur que molt bé, aquesta recepta està garantida 100% :)
      Una abraçada,

      Elimina
  2. Ara si que tens el blog ben complert, et faltava aquesta recepta.
    Boníssima la recepta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Arianne!
      Ja ho pots ben dir, per això encara que sigui tard, l'he penjat. Al llarg dels anys he anat provant diferents receptes i cap m'acabava de sortir rodona (fins i tot la familiar). Però amb aquesta sí que puc dir que surt mooolt bé, tant que fins i tot m'he reconciliat amb la harira, ja li tenia una mica de mania i tot, jajajaja
      Una abraçada,

      Elimina
  3. que boo!! te una pinta! reconstituent total, que cal em sembla! petons

    ResponElimina
  4. Hem sembla interessant, encara que per el meu gust hem sembla massa especiada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marta, si t'agrada la sopa, l'has de provar, t'ho asseguro... pensa que les espècies que porta estan dissoltes en 3 litres d'aigua, no la trobaràs forta, paraula! :)

      Elimina
  5. Georgina, ja tenia jo ganes de veure aquesta recepta al teu blog!!!!! es una sopa que desitjaba fer, però volia una bona recepta, i la teva ho sembla 100%.
    Així que ben aviat, en quan començin els fretus la faig.
    Un peto!!!!!!

    ResponElimina
  6. Ai, veus com me n'havia perduda alguna! aquesta no l'havia vist! Moltes gràcies, guapa, ha de ser boníssima!

    ResponElimina
  7. Deliciosa!! lo has explicado estupendamente, muchas gracias por la receta. Un abrazo, Clara.

    ResponElimina
  8. Es una sopa deliciosa que hace años que hago y que te ha salido bordada, la verdad es que me encanta y lo dejas bien super bien explicado.
    Un beso

    ResponElimina