Per la meva participació en "la recepta del 15" -bé, aquesta vegada la recepta del 17-, que convoquen mensualment els blocs Xocolata desfeta i els Fogons de la Bordeta us porto aquest pa de sèsam, tret del programa de la cuinera més famosa de tot Marroc, Choumicha.
Tot i que segurament la transmissió de la cultura gastronòmica de mares a filles és més viva al Marroc que aquí, la feina, les presses i la manca de temps en general fa que el jovent poc a poc vagi perdent aquesta riquesa. Choumicha ha sabut, amb el seu programa diari, fer créixer l'interès per la cuina fins al punt d'esdevenir una veritable heroïna nacional. Té un programa diari, "Chhiwat Choumicha" (es tradueix com "Exquisideses de Choumicha") rodat en plató, en el que tant ens presenta plats marroquins com de cuina internacional, sola o bé amb un convidat. I un cop per setmana el programa es converteix en "Chhiwat Bladi" ("Exquisideses del meu país"), en el que recorre tot el territori cercant plats regionals cuinats normalment per mestresses de casa en la seva pròpia cuina. Chiwwat Bladi el trobo especialment interessant, ja que la recepta està precedida per un petit reportatge per situar-la, i gràcies a ell podem entrar en les cuines de tot Marroc, demostrant-nos que per fer plats espectaculars no cal l'última tecnologia en equipaments de cuina, sinó que moltes vegades un foc o forn de carbó o llenya són l'únic element necessari per fer receptes realment suculentes.
Us passo la recepta (mínimament modificada per mi) i el vídeo del programa.
Ingredients
250 grs. de farina
250 grs. de sèmola fina
300 ml d'aigua tèbia
1 ou batut
2 cullerades soperes d'oli de girasol
1 cullerada sopera de sucre
3/4 de cullerada sopera de sal
1 culleradeta de cafè de llevat sec (Sboula per mi)
Per la decoració
Una mica de sèsam
1 ou batut
Preparació
Barregem tots els ingredients dins la cuba de la panificadora o amassadora. Encetem el programa d'amassat i llevat.
Si el fem a mà, barrejarem bé les dues farines. La disposarem en forma de volcà, afegirem la sal, el sucre i el llevat, cada un en un costat, i hi afegim l'ou batut, l'oli i l'aigua tèbia poc a poc. D'aigua primer n'afegirem 250 ml, i segons el grau d'absorció de la farina, hi acabarem de tirar els 300 ml.
Amassem enèrgicament uns deu minuts i deixem llevar una mitja hora o tres quarts tapat amb un drap net a l'abric dels corrents d'aire (ara a aquest temps és ideal a dins del forn, que haurem preescalfat durant tres o quatre minuts). Al Marroc normalment s'estalvien el primer llevat, i formen els pans just després de l'amassat, però a mi m'agrada més fer les dues fermentacions.
Al cap d'aquest temps, separem la massa en porcions i formem els pans -si ens és més fàcil, podem utilitzar el corró-. Deixem reposar de nou uns quinze minuts.
Pintem amb ou batut els pans i amb unes tisores, decorem els pans al nostre gust (en el vídeo ho fan al revés, primer es fa la decoració, es deixa llevar i llavors es pinta amb l'ou, però jo trobo que el dibuix perd definició). Escampem una mica de sèsam per a decorar -que jo m'he estalviat-.
Enfornem a uns 170º uns quinze minuts (segons la grandària dels nostres pans).
Us deixo amb el vídeo de la recepta, espero que us agradi.
Bessaha wa raha, bon profit!
Realment, el programa de l'Choumicha, s'està convertint en un gran fenomen social i això està bé en detriment d'una cuina massa clàssica de vegades. És impressionant veure com treballen la farina al Marroc, són unes autèntiques mestres. Nosaltres no tenim televisió, tot i així, coneixem a Choumicha, això confirma el que deia de fenomen social. El pa t'ha quedat de categoria, un 10 per a tu. Que tinguis sort en el concurs. Salutacions
ResponEliminaOstres, ostres!! Però quina pinta que fa, és una preciositat! Després em miro el video amb calma!
ResponEliminaUn pa fantàstic, moltes gràcies per participar maca!
Petons
Sandra
@cocinamarroqui, totalment d'acord amb el tema de la fama mundial que està adquirint Choumicha, fins i tot jo que no parlo l'àrab la segueixo... :D la veritat és que és una llàstima que no treballi en francés, però bé, això ja és una opció personal...
ResponEliminaI el concurs, no és tal, sinó solament una iniciativa col.laborativa, en el qual només es guanya la satisfacció personal de participar-hi :) ...però moltíssimes gràcies!
@elsfogonsdelabordeta, mersi a vosaltres per convocar la "recepta"!
Fa un pinta increïble, crec que m'animaré a fer-lo.
ResponEliminapetons gastronòmics
Tinc una amiga que m'ensenya cuina magribí. Aquest pa li demanaré que me'l faci!
ResponEliminaNani
@Com Gat i Gos, prova'l, és molt fàcil de fer! i queda un pa molt suau i esponjós, de gust suau :)
ResponElimina@Donibaneko, a mi també em va agradar pel mateix! i quina mà que té la senyora, i tant, per treure's el barret!
@La Cuina Violeta, benvinguda! però jo t'animo a provar-lo, veuràs que és més fàcil de fer del que et penses! :)
No n'havia sentit a parlar, de la Choumicha, però em sembla una idea genial!! :D Em sembla que el nostre cuines de TV3 no té tant d'èxit.. jaja El pa té una pinta estupenda, un petonet!! :D :D
ResponEliminaQue preciosidad de panes ..el video genial ..esos panellets al estilo marroqui geniales ..me quedo leyendo mas recetas ...ME SUATN MUCHO BSSSSMARIMI
ResponEliminaMe adonat que en la cuina marroquí es fa servir molt la sèmola, el pa te una pinta estupenda, ja li clavaria la dent, a mi el llevat sboula m'anava de por era genial, ara no en porten i no en trobo.
ResponEliminaHola Marta!
ResponEliminaDoncs sí, la sèmola es fa servir moltíssim, i pràcticament tots els pans en porten, de fet, es sol barrejar amb farina només pel tema d'abaratir costos, ja que sol ser força més cara que la farina normal.
I això de l'Sboula, quina llàstima, perquè va super bé i és molt barata... :(
Una abraçada,
Quina passada de decoració!
ResponEliminaSi algun dia quedeu sense sèmola, sapigueu que en podeu fer triturant macarrons (o qualsevol altra pasta), jo ho he fet i queda igualeta :-)
mersi pel consell! :)
ResponEliminaQuines ganes que em vénen de fer aquest pa! Només una pregunta: quan parleu de sèmola, entenc que voleu dir la que comprem per fer sopa, per exemple? Suposo que l'hauríem de triturar una mica perquè quedés en forma de pols, oi? Si no és aquesta sèmola, de quina parlem? Gràcies.
ResponEliminaHola!!
EliminaQuan parlem de sèmola, en cuina marroquina, parlem de "farina" de blat dur. Es compra a les botigues i carnisseries islàmiques, i n'hi ha de tres classes: molt fina, mitjana i molt gruixuda (després, per mida, ja vindria el cuscús). Per tant, no és sèmola de sopa. I si tritures la sèmola de sopa? Algun lector m'ha comentat que ho fa i obté el mateix resultat. Veritablement no sé si és el mateix, un dia d'aquest ho preguntaré a alguna farinera, a veure si ens treu de dubtes...
I ja veuràs que el pa surt boníssim, ja em diràs...
Una salutació,
Gràcies per la resposta. Entenc, doncs, que si no trobo aquesta sèmola fina, podria triturar cuscús, oi?
EliminaAls comentaris vaig dir que també és possible triturar macarrons o espaguetis ;-)
Elimina:)
EliminaPa fet. El podeu veure (i criticar amb carinyo) aquí:http://pimpampa.blogspot.com.es/2012/09/pa-de-sesam.html
ResponEliminaConclusió: necessito millorar, però avui passarà molt bé per sopar.
Hola,
EliminaT'he deixat un comentari al bloc, a mi m'encanten els teus pans, ara ja hi clavaria mossegada!
Una abraçada,