dijous, 7 de març del 2013

Pollastre farcit de cuscús amb fruits secs

Pollastre farcit de cuscús

Feia temps que no preparava un plat "de festa"... des que tenim la petita Salma, la cuina a casa és una successió de plats ràpids i fàcils de fer, però molt poc a poc ens anem organitzant per tornar a assaborir -almenys el cap de setmana- els magnífics plats que ens ofereix la cuina marroquina.

Ja he comentat alguna vegada que trobo molt agraïts els pollastres sencers en cas de convidats: són fàcils de fer, amb una presència immillorable, bons, sans i combinen amb gairebé tot. I econòmics, un punt a tenir molt en compte avui en dia...

Aquesta vegada he optat per un pollastre farcit de cuscús amb fruits secs, tot plegat cuit en una salsa dolçament especiada. Recordeu que teniu disponible la recepta de pollastre farcit de fideus xinesos o bé el pollastre de festa marroquí (rostit sense farcit).  Els fruits secs del cuscús són opcionals. M'he basat en la recepta de Passion culinaire.


Ingredients per 4 persones

1 pollastre sencer
250 grams de sèmola de cuscús
3 cebes de Figueres grosses
1 cullerada sopera de julivert i coriandre picats
2 grans d'all picats
1 cullerada sopera de sucre
1 grapat d'ametlles torrades o fregides picades en trossos grossos
1 grapat de fruits secs al nostre gust: dàtils, orellanes, panses...
1 cullerada de cafè de gingebre
1 cullerada de cafè de cúrcuma
1 polsim de pebre negre
Uns filaments de safrà
1 bastó de canyella
Un polsim de canyella en pols
Una mica de mantega
Sal
Oli de girasol

Preparació

Preparació del cuscús del farcit

Escalfem uns dos litres d'aigua a l'olla de la cuscussera (amb mitja llimona per evitar que ennegrexi).

Afegim a la sèmola de cuscús un polsim de sal i un raig d'oli i barregem bé. Hi aboquem mig got d'aigua, barregem i la posem a coure al vapor. Quan el vapor surti per sobre la sèmola, la retirem, hi afegim mig got d'aigua, desfem els grumolls, hi afegim els dàtils, orellanes o fruit sec al nostre gust tallat petit i tornem a posar a coure. Quan torni a sortir el vapor per sobre la sèmola, tornem a retirar, afegim mig got d'aigua, barregem bé i fem coure una tercera i última vegada.

Un cop cuita, afegim a la sèmola un polsim de canyella en pols, i les ametlles triturades de forma grossa. Reservem.

Pel pollastre

Posem una mica de mantega a l'interior del pollastre sencer. El farcim amb el cuscús i el tanquem amb escuradents o bé amb fil de rostir.

En un bol, barregem l'oli de girasol, la sal, el polsim de pebre negre, la cúrcuma, el gingebre, el julivert i coriandre i el safrà. Repartim bé la barreja per tot el pollastre. El posem en una cassola o olla exprés juntament amb la resta de barreja d'oli i espècies que ens resti i el daurem per tots costats. Un cop hagi pres una mica de color, hi afegim aigua i el bastó de canyella i deixem coure uns 40 minuts (uns 20 en una olla ràpida).

Un cop fet, posem el pollastre amb un mica de salsa i uns daus de mantega en una plata pel forn i el daurem durant uns 20 minuts, girant-lo perquè ens quedi ben ros de tots costats.

Mentrestant, a la salsa del pollastre hi afegim les cebes i l'all picats, i deixem coure. Això ho fem en aquest punt perquè si la posem des de bon principi, ens quedarà tant cuita que es desfarà. Si quedés poc líquid, afegim un raig d'aigua. Quan veiem que les cebes són ben cuites (al cap d'uns vint minuts) hi afegim la cullerada de sucre per tal de caramelitzar la salsa.

Servim ben calent, amb el cuscús sobrant apart. No oblidem el pa casolà per qui prefereixi sucar...

Bessaha wa raha, bon profit!

17 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  12. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. Perdoneu, he eliminat els últims comentaris per error!!! Ho sento!!!

    ResponElimina
  14. Hola me encantas y tus recetas son buenas y sencillas ,tengo una duda cuando dices de echar agua tengo la duda a de cubrir todo el pollo¿ o dependiendo,pues mi olla es de 6l
    Gracias por tú aportación

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! No hace falta cubrir el pollo por entero, siempre que tengas la olla bien tapada, como yo lo hago con la exprés pongo agua por la mitad y con el vapor y presión se hace todo bien.
      En todo caso, si pones más agua de la cuenta, sólo hay que dejarlo hervir a fuego fuerte y olla destapada, reducirá rápido.
      Un abrazo,

      Elimina