dijous, 21 de febrer del 2013

De compres... petit diccionari d'herbes i espècies marroquines

Font foto
L'altre dia la Juani, fidel seguidora andalusa al Facebook, em preguntava com es deia gingebre en àrab, i jo mateixa vaig haver de preguntar-ho, perquè no me'n recordava. I després vaig pensar que potser seria útil fer una llista dels noms de les espècies en darija (l'àrab que es parla al Marroc), amb la seva traducció en català i castellà.

És una llista amb els noms de les espècies i condiments més comuns, ja sabem que al Marroc n'utilitzen molts més, però aquest llistat ens pot ser útil per fer-nos entendre a l'hora de comprar espècies o ensenyar-nos una recepta. La transcripció del darija correspon al que es parla a la zona de Casablanca, ja que possiblement algunes s'anomenin de manera diferent a altres regions.


Les espècies més utilitzades

Bitxo
Cayena
Felfla soudania
Canyella
Canela
Karfa
Colorant en pols
Colorante
Saafran roumi
Comí
Comino
Camoun
Gingebre
Jengibre
Skinjbir
Pebre negre
Pimienta negra
Ibzar
Pebre vermell dolç
Pimentón dulce
Felfla haloua
Pebre vermell picant
Pimentón picante
Felfla harra
Safrà
Azafrán
Saafran beldi
Sal
Sal
Melha



All
Ajo
Touma
Ceba
Cebolla
Besla



Espècies complementàries

Cantàrida
Cantárida
Debbant el hend
Cardamom
Cardamomo
Qaaqulla
Curcúma
Cúrcuma
Querkoub
Macis
Macis
Bisbissa
Nou moscada
Nuez moscada
Gouzt ettib
Pebre llarg
Pimienta larga
Dar felfell
Aframomum melegueta
Pimienta melegueta
Gouza saharouia






Ras el Hanout
Barreja d'espècies per a cuscús i tagins
Tajleta el Hut
Barreja d'espècies per a tagins de peix
Hsoub
Barreja d'espècies per cuscús



Herbes i condiments


Alfàbrega
Albahaca
Hbeq Zhiri
Anís
Anís
Nafaa
Berbena
Verbena
Louisa
Clau d'espècie
Clavo de especia
Krônnfel
Comí de prat
Alcaravea
Kerouiya
Coriandre
Cilantro
Kasbour
Donzell
Absenta, ajenjo
Chiba
Espígol
Lavanda
Khzama
Farigola
Tomillo
Zeiîtra
Fenugrec
Fenugreco
Halba
Goma aràbica
Goma árabica
Meska el horra
Hinojo
Fonoll
Basbas
Julivert
Perejil
Maadnous
Llorer
Laurel
Ourka sidna Moussa
Marduix
Mejorana
Merdeddouch
Matafaluga
Matalhúva
Habbet haloua
Menta
Menta
Naâna
Menta silvestre
Menta salvaje
Fliou
Orenga
Orégano
Zaâtar
Regalèssia
Regaliz
Arksous
Sàlvia
Salvia
Salmiya
Sèsam
Sésamo
Jenjelan



Aigua de flor de taronger
Agua de azahar
Ma Zahar
Aigua de rosa
Agua de rosas
Ma ouard



Oli d'argània
Aceite de argán
Zeit argan
Oli de girasol
Aceite de girasol
Zeit aâdi
Oli d'oliva
Aceite de oliva
Zeit zeitun


25 comentaris:

  1. Ostres Georgina, m'encanta que ho hagis posat, perque sempre em faig uns embolics!!!!sovint quan parlem d'especies o d'herbes allà primer em surt en català...lògicament no m'entenen a no ser que s'assembli al francès....després aconsegueixo que em surti en castellà, però de vegades tampoc ens serveix...ara ho tinc tooooot i ja no em passaran algunes (haig de dir que divertides) equivocacions en infusions i condiments de plats jejeje

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mersi Lux!! La veritat és que m'ha anat bé per mi mateixa, he hagut de buscar una pila de vegades la traducció... De fet l'última vegada que he estat al Marroc, a l'hora de comprar les espècies, vaig suar... anava acompanyada d'un cosí, parlant en francès, però com que era Ashoura tenien les espècies mig amagades perquè vénen els fruits secs, hi havia una cua interminable, una gentada al mercat fora del normal, i un xivarri impossible entre la gent, els nens, els taârija i els tam-tams... i jo en blanc amb els noms de les espècies... jajaja... devia ser per veure'm... però vaig acabar comprant tot el que volia menys el pebre vermell picant...
      Una abraçada,

      Elimina
  2. Fantàstic!!! Bona feina!!!
    Una abraçada!!!

    ResponElimina
  3. Sempre va bé saber-ho per no confondre'ns.
    Avui he pujat al bloc una recepta teva, el Cous-cous de Casablanca, moltes gràcies, ens va encantar i ara estic fent les mongetes a la marroquí. M'agrada variar la manera de fer-les i sense carn queden més lleugeres.
    Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola guapa!
      Estic molt contenta que la recepta t'hagi agradat i sortit tan bé!! Ja em diràs les mongetes què tal...!!!
      Una abraçada,

      Elimina
  4. Fantàstic..que be que has fet aqeust diccionari, el trobo superutil!
    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Abril!
      Doncs el que comentava, la primera raó per fer-lo és per mi mateixa, he hagut de buscar el nom de les espècies una pila de vegades... Ara ja no tindré excusa per tenir dubtes ;)
      Una abraçada!

      Elimina
  5. Hola guapi, que tal?
    Es una buena idea, tuve que hacer lo mismo en mi blog ;)
    Me encanta tu blog.
    Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Nora!
      Pues no tenía controlada tu lista, sinó te la habría copiado directamente ;)
      Un abrazo y buen trabajo (sigo sin saber de dónde sacas el tiempo para publicar tanto... jajaja)

      Elimina
  6. Quan entre a una tenda halal i veig totes les especies que tenen, m´emocione. M´agraden totes, unes més que altres i sobretot, m´agrada mesclar-les.
    Gràcies per donar-nos tota aquesta informació, me la guarde al disc dur de l´ordinador.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu Roser per llegir-me i comentar!!!
      Una abraçada,

      Elimina
  7. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  12. Perdoneu, he eliminat els últims comentaris per error!!! Ho sento!!!

    ResponElimina