dijous, 19 de juliol del 2012

Demà, ramadà!



Quan la majoria de cuines es preparen per les vacances, les marroquines estan a punt d'entrar en una de les èpoques de l'any amb més feina: el mes de ramadà.

Demà divendres comença el mes de ramadà de l'any islàmic1433. Seran unes jornades llarguíssimes, ja que el dejú es trencarà cap a quarts de deu del vespre, amb l'afegit d'haver de suportar les altíssimes temperatures que ens està regalant aquest estiu. Recordeu que el calendari islàmic, regit per mesos lunars, és uns onze dies més curt que el calendari gregorià, per tant, encara queden un parell d'anys de ramadans inclements.

Des fa uns dies, les cuines del Marroc s'estan preparant per celebrar el mes sagrat, elaborant l'indispensable sellou, les chebakies i tota mena de dolços que s'aniran consumint durant aquest mes. Dàtils, ous durs, m'semens, baghrirs i la sopa anomenada harira són els clàssics que trobarem a la taula de l'ftour, l'àpat on es trenca el dejú. No ens podem oblidar tampoc de les fonamentals begudes: panachés, batuts, sucs i fins i tot raïb o lben. A l'hora de sopar, un tagin ben consistent, pel suhur un petit entrepà o una brioxeria, força líquid i a encarar amb força la nova jornada de dejú.

Us convido a llegir el post del l'any passat, el ramadà de 1432, si en voleu saber una mica més: perquè se celebra, els seus moments gastronòmics diaris, els de al llarg del mes i les àpats que tradicionalment es degusten.

Per la meva part, la petita Salma només m'ha deixat avançar la preparació del sellou, o sigui que començarem el ramadà amb la mateixa tònica que aquest any: menjars senzills i ràpids de fer per tenir temps de jugar i disfrutar de la patufeta.

Feliç ramadà a tothom!

13 comentaris:

  1. ¡que bonito! ya me imagino todo el menú al terminar el ayuno. ¡Ojalá puedas compartir con nosotros algunas fotografías! :)
    ¿viste que subí una fotillo de la niñaca a facebook? está enorme, ¡y me imagino que la tuya también! ¡saludos a la preciosa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hola guapa!
      el menú en casa suele ser bastante pobre, sólo es para una persona ;) por lo que las fotos no lucen como deberían.
      Y la niña, sí la vi, creo que puse "me gusta"! Está enorme y preciosa, vaya ojazos azules! La mía está ya enorme, lo que siempre quiere muchos brazos, por lo que no me queda mucho tiempo para mi!
      Un abrazo!

      Elimina
  2. Que tingueu un bon ramadà. Que la petita Salma et deixi cuinar tot allò de bo que fas.
    Bon cap de setmana,
    Nani

    ResponElimina
    Respostes
    1. mersi, però això de cuinar, ja ho veurem... :)
      bon cap de setmana!

      Elimina
  3. PRimer de tot desitjar-vos Ramadan mabrouk a tu i la teva familia, i agrair-te que comparteixis aquestes receptes en un blog tan ben fet, m'agradaria molt aprendre a fer tots aquests plats i es de gran ajuda poder trobar aqui tots els passos i ingredients!

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies, Alba, jo ho faig tan bé com puc tenint en compte que no sóc ni cuinera, ni fotògrafa... ni marroquina! :D
      Ramadan moubarak said!
      una abraçada,

      Elimina
  4. Bon ramadan à tous les musulmans du monde.
    A bientôt

    ResponElimina
  5. Espero que tingueu un ramadà molt bo, us admiro, doncs jo crec que no en seria capaç. Un petonet ben fort a la patufeta de la casa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Marta!
      Bon estiu i felices vacances si en fas!

      Elimina