dijous, 2 d’agost del 2012

Briouats d'ametlla

Briouats d'ametlla

Els briouats són una de les estrelles de la taula durant el mes de ramadà. Són presents en gairebé tots els iftars, tant en versió dolça com salada. Les fulles de brick (o ouarka, en àrab marroquí) són tan lleugeres i versàtils que poden contenir qualsevol farcit que ens imaginem. En versió salada podeu fer-los amb tonyina i ou dur,  de peix i marisc, pollastre o carn picada. I en versió dolça, no podeu deixar de fer aquesta recepta clàssica amb ametlla. Quan els proveu, amb el seu exterior cruixent i l'interior de suau ametlla que es fon a la boca, delicadament perfumats als aromes de flor de taronger i mel, sabreu perquè són un dels imprescindibles de la rebosteria marroquina.

Ingredients

Pel farcit
200 grams d'ametlla mòlta
80 grams de sucre
1 cullerada sopera de mantega
4 cullerades soperes d'aigua de flor de taronger
1 culleradeta de cafè de canyella mòlta
1/2 culleradeta de cafè de màstic o goma aràbiga (meska horra) (facultatiu)

Per fer els briouats
8 fulles de brick o ouarka
Uns 75 grams de mantega
Un ou batut o bé un grapadet de farina dissolta en un dit d'aigua
Oli de girasol
Uns 200 grams de mel
1 cullerada sopera d'aigua de flor de taronger

Per decorar
Un grapadet de llavors de sèsam

Preparació

Si tenim l'ametlla sencera, la bullirem durant un parell de minuts per tal d'estovar-ne la pell. L'escorrem, reservem en una bossa de plàstic i la pell sortirà gairebé sola. Deixem assecar bé l'ametlla abans de triturar-la ben fina.

No hi ha problema en utilitzar ametlla mòlta directament.




 
Fonem la cullerada de mantega i barregem bé els ingredients del farcit fins a aconseguir una massa compacte. Formem boletes de la mida d'una nou petita i reservem. Aquest pas el podem fer el dia abans, només caldrà guardar la massa a la nevera tapada amb un film alimentari.


Escalfem la mantega i pintem una fulla de brick. Hem de tenir cura en tapar la resta de brick amb un plàstic, sinó s'assecarien i no les podríem utilitzar.


Per aconseguir uns briouats petits i ben presentats, cal fer tires llargues i primes de fulles de brick. Comencem partint-lo per la meitat.

I tornem a dividir en tires d'uns cinc centímetres (uns tres dits d'ample). L'última tira és més ample, podríem llençar el sobrant però si ho dobleguem cap endins ens quedarà de la mateixa mida que les altres i aprofitarem la totalitat de la fulla de brick.





Posem una boleta de massa en un extrem de la tira.
L'aixafem lleugerament i dobleguem en forma de triangle l'extrem de la fulla. El dobleguem sobre sí mateix fins a acabar la tira.





Per segellar el triangle, pintem amb ou batut o bé amb una barreja espessa de farina dissolta en un dit d'aigua. Pintem i reservem els briouats, tapats amb un plàstic fins a acabar la massa.





Escalfem abundant oli de girasol i fregim els briouats.



Al mateix temps que fregim els bricks, escalfem la mel amb la cullerada d'aigua de flor de taronger, i la deixem amb el foc al mínim perquè estigui ben líquida. Submergim els briouats a la mel conforme els anem traient de la paella.

Deixem els briouats sobre un colador uns minuts per tal que escorrin l'excès de mel.

Decorem amb les llavors de sèsam o bé els deixem naturals.

Guardem els briouats en un recipient hermètic, on ens duraran fins a un mes. També els podem congelar uns quatre mesos sense problemes.

Besahha wa raha, bon profit!

8 comentaris:

  1. Mmm que bons, gracies per explicar tant be com es fan.

    ResponElimina
  2. por acá usamos mucho la masa filo, y todo lo que se haga con ella a mí me encanta. demás está decir que con este relleno alucinaré!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ya verás que dulces y golosos son! si te gusta la almendra, prueba a poner solo 2 ó 3 cucharadas de azúcar en el relleno (q en mi receta ya está reducido, hay quién pone el doble o más). Ya me dirás! :)

      Elimina
  3. Bonsoir quapa,que tal estas?? y tu angel??
    je passe pour te souhaiter aid mobarak said :) ,
    bisous et à bientot

    ResponElimina
  4. Los hice ayer por segunda vez...son un éxito...y son divertidos de hacer!!!!
    Besos
    http://​aprilskitch.blogspot.com.es/​2012/08/​eid-moubarak-el-pasado-dia-18el​-blog.html

    ResponElimina
  5. Demà ho provarem de fer en el marc de les classes de català que faig a un grup de dones marroquines. Els ensenyaré el teu blog. És molt interessant

    ResponElimina