dijous, 5 de juny del 2014

Rotllets cruixents de cacauet

Rotllets cruixents de cacauet

Una recepta per començar a preparar el ramadà, un dolç fàcil de fer que ens traslladarà a la primera mossegada al Marroc. És una recepta que dóna molt de joc, ja que per un costat, tant podem fer-la amb ametlla com amb cacauet. Aquí se'ns fa una mica estrany d'utilitzar el cacauet en els dolços, però al Marroc el que ja és insòlit és trobar dolços fets amb ametlla; en els barris populars, sinó les encarregues, no en trobes, evidentment per la qüestió del preu. L'altre avantatge de la recepta és que podem embolicar el farcit d'acord al nostre gust, tant podem fer aquests rotllets com els típics briouats d'aquestes dates.

Els cacauets naturals i sense torrar els podeu trobar en les carnisseries marroquines, tant sencers com mòlts.

És una recepta de Halawiyat Maghribia.

Ingredients per unes 40 peces

Pel farcit
500 grams de cacauets naturals o ametlla natural
100 grams de sucre
100 grams de mantega a temperatura ambient
1 ou
1 cullerada sopera d'aigua de flor de taronger
1 cullerada de cafè de canyella mòlta

Pel rotlle
Un paquet de pasta filo (10 fulles) o 2 paquets de pasta brick (20 fulles)
Mantega fosa
Mel (aproximadament 200 ml)
Uns quants cacauets sencers o picats per decorar

Preparació

Triturem els cacauets, el sucre i la canyella mòlta. Hi afegim l'ou, l'aigua de flor de taronger i la mantega pomada fins que estigui ben amalgamat.

Agafem les fulles de pasta filo i les pintem una a una amb mantega. En posem cinc juntes i hi posem a sobre la massa de cacauet en forma d'una salsitxa allargada. Amb cura, ho enrotllem i ho tallem en porcions.

Si fem servir massa brick (menys aconsellable per la seva forma rodona), seguim el mateix procediment, apilem quatre o cinc fulles ben amarades de mantega i enrotllem el farcit. Els paquets porten entre 8 i 10 fulles, per tant, ens sortiran quatre rotlles. Per fer les porcions, utilitzarem un ganivet de serra i els anirem tallant, ajudant-nos amb l'altre mà per aguantar i evitar que s'escapi el farcit. Com veieu, aquests rotllets els he fet amb massa brick, ja que la tinc més a l'abast que la filo.

Col.loquem les porcions en una safata de forn protegida amb paper sulfuritzat. Ho coem al forn preescalfat a uns 170º uns 15 minuts. Mentrestant, escalfem la mel i la mantenim al foc al mínim perquè estigui ben líquida.

Traiem els rotllets de forn i els banyem en la mel. Decorem al nostre gust, deixem refredar i ja podem degustar!

Besaha wa raha, bon profit!

5 comentaris:

  1. bessaha.. queria preguntarte.. la mas de las bastela es la filo? si es asi, cuantas pones de esta? y al bañarlos en miel los echas enteros, o los rocias con miel? gracias

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!!
      Aquí tienes la receta de bastela completa:
      http://receptesdecuinadelmarroc.blogspot.com.es/2013/11/la-bastela-alta-gastronomia-marroqui.html
      La bastela se hace con hojas de ouarka, que sólo se encuentran en Marruecos, lo más parecido son las hojas de masa brick, que encontrarás en carnicerías marroquís, Mercadona o Alcampo. Ya verás en la receta que está todo detallado, las hojas se pintan con mantequilla, nunca con miel :)
      Ya nos dirás el resultado, gracias por la confianza!

      Elimina
  2. És una recepta molt i molt saborosa i abellidora. Per cert, que tinc MOLT POCA traça en manipular tant la pasta filo com la brick. Hi ha algun truc perquè no es trenque en usar-la? Gràcies.
    P.S. Al País Valencià sí que es fan dolços de cacauet, com ara el torró de cacauet. Serà per influència islàmica? Perquè d'ametla també se'n fa, i molt.
    Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Francesc!! Jo sempre faig servir pasta brick perquè la tinc més a mà, el que costa d'aquesta pasta és trencar-la! La massa brick és millor tallar-la amb tisores, i si és farcida com aquí, ajuda't de l'altre mà per evitar que el farcit surti de la massa brick, tot és qüestió de paciència :)
      Interessant això dels dolços de cacauet, per aquí Girona no se'n veuen ni n'hi ha cap tradició, que jo sàpiga.
      Una abraçada!

      Elimina
  3. mmmm quina pinta! Aquests me'ls apunto per fer-los prest. M'encanten els dolços marroquins, com els Maamoul.

    Petons!

    ResponElimina