dijous, 10 d’abril del 2014

10 claus per ser el perfecte convidat a Marroc

Menjant cuscús

Ara que s'acosta Setmana Santa, segur que alguns tindreu la sort d'anar al Marroc a fer una escapada, tant per turisme com per raons familiars. Si és la primera vegada que hi aneu i teniu oportunitat de ser convidats en una casa marroquina, no podeu desaprofitar aquesta ocasió per tastar l'excel.lent cuina casolana i veure de primera mà com es viu al Marroc, lluny dels hotels i riads. Recordo els primers viatges al Marroc, havia llegit moltes coses sobre l'etiqueta a la taula i gairebé cap va resultar certa... pràcticament totes incidien en el fet de poder ofendre als amfitrions amb la nostra desimboltura, i al cap del temps he vist que en realitat podia ser molt més natural, tot i que sí que existeixen uns codis específics. Aquests són alguns consells que segurament us ajudaran quan us convidin en una casa marroquina.

1. Porteu alguna cosa. Quedareu bé portant una ampolla de refresc, un suc o una mica de fruita. Si sabeu que aneu a casa d'alguna persona gran, també podeu optar per portar llet o el típic paquet de sucre en con.
El típic pa de sucre marroquí Si hi ha nens a la casa, també podeu portar alguns iogurts, crème caramel, xocolatines o caramels. Això sí, no porteu un plat calent o una amanida, dels plats principals se n'encarreguen els amfitrions

2. Descalceu-vos per trepitjar les catifes (i assegureu-vos de portar mitjons nets, que la flaire a formatge no emmascari el dinar!).

3. Digueu "bismillah" quan comenceu a menjar i "hamdulilah" quan acabeu. "Bismilah" és una benedicció que els musulmans diuen quan s'inicia alguna cosa, ja sigui a l'hora de menjar, pujar a un cotxe o per qualsevol altra activitat. Significa "en nom de Déu", i és una manera de dir que el que un està fent ho fa "per Déu, o per la voluntat de Déu i, amb sort, amb la benedicció de Déu". Quan acabeu de menjar, digueu "alhamdulillah". Això significa "tota la lloança és de Déu", i marca el final de tot el que estiguis fent.

4. Intenteu menjar amb la mà dreta. Sí, és una injustícia pels esquerrans, però tradicionalment s'ha ensenyat a utilitzar la mà dreta per menjar i l'esquerra, per a la higiene personal. Podem pensar que avui en dia aquest tipus d'ensenyaments han quedat desfasats, perquè tothom té accés a l'aigua i sabó, i és cert, però utilitzar l'esquerra per menjar provocarà incomoditat en els nostres amfitrions.

5. Tothom menja d'un gran plat. Evidentment, tothom s'ha rentat les mans abans i hi ha un protocol establert
http://www.google.es/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=bOeR2HmLoGkl3M&tbnid=1mLia12p9yufiM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fmondancyclo.canalblog.com%2Falbums%2Fmaroc_du_25_janvier_au_16_avril_2008%2Fphotos%2F36452031-1__zohra_entrain_de_manger_un_couscous.html&ei=wcpFU4PPL8LXtQbUwIDQDw&bvm=bv.64507335,d.Yms&psig=AFQjCNEZ62b20BfJdlNTbKgzsneTRzsl7g&ust=1397169109262335
Font foto seguint l'enllaç de la foto
per fer-ho. Només es menja del tros que tens justament a davant, res d'anar a explorar altres costats del plat. Sigueu prudents i no estireu trossos de menjar que teniu lluny, segur que l'amfitrió, que estarà observant, us acostarà el tros que vosaltres voleu.

6. La carn és l'últim que es menja. Si hi ha salsa, es comença sucant-hi una mica de pa, agafant al mateix temps una mica de patata o verdura. Observeu els altres comensals i obligueu-vos a anar al seu ritme. Al cap d'uns cinc minuts, ja es pot començar a atacar la carn, però calculeu quanta en toca per cap. La carn és l'ingredient més car i cada casa n'hi posa la que pot, fent un gran esforç. Per això cal menjar-ne ni que sigui un pessic, si no la toqueu, podríeu ofendre als amfitrions en no valorar el seu esforç econòmic. Sigueu moderats en el menjar, probablement hi haurà dos plats principals (per exemple, primer pollastre amb olives i llavors vedella amb prunes) i llavors no podreu tastar el segon.

7. Pareu quan estigueu plens. Els vostres amfitrions aniran repetint allò de "kul, kul" o "kuli, kuli", si ets noia, que vol dir, menja, menja! No ofendreu a ningú si dieu, que ja esteu plens, "alhamdulilah". Si pel contrari, heu deixat de menjar i davant la seva insistència, us obligueu a menjar una mica més, els amfitrions pensaran que realment teniu més gana i encara us insistiran més a seguir menjant.

8. Ningú s'aixecarà ni es mourà de la taula fins que tots els convidats hagin acabat de menjar, per tant, observeu el ritme amb el que van menjant els amfitrions i la resta de convidats. Ells no us diran res, però fins que no acabeu, no s'aixecaran de la taula, recolliran ni portaran el següent plat. Quan l'àpat s'hagi acabat, oferiu-vos per recollir la taula, evidentment no us deixaran, però el vostre gest serà molt apreciat.

9. No elogieu directament, per molt educat que us sembli. Encara que no parleu l'àrab, si veieu alguna cosa
http://www.google.es/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=bOeR2HmLoGkl3M&tbnid=1mLia12p9yufiM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fmondancyclo.canalblog.com%2Falbums%2Fmaroc_du_25_janvier_au_16_avril_2008%2Fphotos%2F36452031-1__zohra_entrain_de_manger_un_couscous.html&ei=wcpFU4PPL8LXtQbUwIDQDw&bvm=bv.64507335,d.Yms&psig=AFQjCNEZ62b20BfJdlNTbKgzsneTRzsl7g&ust=1397169109262335
Font foto seguint l'enllaç
que us agrada, utilitzeu la fórmula "tbarkalah", és a dir, "beneït sigui Déu". Per tant, digueu: quina casa tan bonica, tbarkalah!, quin bebè tan preciós, tbarkalah! o fins i tot, ets un gran cuiner, tbarkalah! Els vostres acompanyants ja s'encarregaran de la traducció.

10. Recordeu el nom de tothom, i pregunteu per la família de cadascun, per la salut dels pares, els fills, etc, per molt que no els conegueu. A Marroc tothom pregunta per tothom. Senzillament el que volen transmetre amb tantes preguntes és que ells es preocupen per tu, i per extensió, per la teva família en quan t'afecta a tu. I si per casualitat mé endavant us trobeu amb algun assistent a aquest tiberi, pregunteu-li per tothom que hi va assistir. Ell us preguntarà altra vegada per la vostra salut i la la vostra família, pregunteu-li al vostre torn i en tot cas, feu preguntes similars a les que us va fent el vostre conegut, és una mostra de respecte i interès.

Espero que aquests consells us siguin útils i passeu unes molt bones vacances!

Basat en un post de Moroccomama.

3 comentaris:

  1. Me atrae mucho todo este tipo de costumbres y recetas , de hecho tengo una cocina brasero marroquí para cocinar con el tajin que utilizo a veces...me gusta la mezcla de sabores y sobre todo la no complicación de sus recetas .... besos

    ResponElimina
  2. Molt bonic tot, però quan venen aqui els costa adaptar-se als nostres costums, oi???

    ResponElimina
  3. Quins consells mes bons, son coses que nosaltres no sabem i sempre es bo poder-les saber, moltes gracies.

    ResponElimina