dijous, 20 de juny del 2013

Sardines dobles a la chermoula

Sardines dobles a la chermoula

Les sardines a la chermoula és una altra de les receptes més típiques que podem trobar al Marroc. És una de les receptes de base, que segueix el patró que regeix en la cuina marroquina: ingredients corrents i procediments senzills, però tot magníficament realçat per l'ús de les espècies.

A mi aquestes sardines m'evoquen el ramadà, ja que la primera vegada que vaig anar a Casablanca alguns dies van coincidir amb els d'aquest mes. Recordo que la taula de l'iftar em va impactar per la gran quantitat i varietat de viandes: dàtils, ous durs, harira, chebakkies, sellou, sardines dobles arrebossades, pa, crosants, m'semmens, mortadel.la, olives, sucs, cafè amb llet... Però el més xocant va ser veure com tothom es llançava a menjar sense complexos, sense cap ordre ni més lògica que la de la apetència:  començaven per un crosant, seguien per una sardina i un ou dur i ho anaven remullant tot amb una mica de cafè amb llet... Una vertadera revolució per mi, que fins el moment considerava que el "primer", "segon" i postres era sens dubte l'ordre natural de les coses. Indubtablement aquella taula tan ben assortida va despertar el meu interès per la gastronomia marroquina, interès que uns quants anys després segueix ben viu.

Ingredients per 10 mossegadetes de sardina

20 sardines mitjanes
Farina per arrebossar-les
Oli de girasol per fregir

Per la chermoula
3 grans d'all picats
1 cullerada de postres ben plena de pebre vermell dolç
1 cullerada de postres ben plena de comí mòlt
Mitja culleradeta de cafè de pebre vermell picant (o al gust)
Una culleradeta de postres de sal
Mitja culleradeta de cafè de pebre negre mòlt
Un polsim de colorant o uns filaments de safrà natural
Una cullerada sopera de coriandre picat (o julivert)
1 raig de vinagre suau o unes gotes de suc de llimona
Mig got de te d'oli d'oliva

Preparació

Barregem tots els ingredients de la chermoula en un petit bol o un got i reservem.

Netegem les sardines i en traiem l'espina. Recordeu-vos també de treure l'aleta dorsal. La reservem oberta La chermoula dins la sardina
per poder fer "l'entrepà" amb l'altra sardina.

Preparem un plat amb farina i posem l'oli en una paella. Mentre s'escalfa, agafem una de les sardines, hi posem una cullerada de postres de chermoula per la part de la carn, tanquem amb una altra sardina (sempre les pells de les dues sardines mirant a l'exterior) i enfarinem.

Fregim les mossegadetes de sardina i servim calent o tebi.

Bessaha wa raha, bon profit!

19 comentaris:

  1. Las sardinas es un pescado que me encanta por su sencillez y su sabor tan rico, me imagino que con esa chermoula tienen que tener un toque muy especial. Sin duda es una invitación a probarlas. Besos y gracias por compartirlo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. gracias Anna, pruébalas, te van a gustar, asegurado! :)

      Elimina
  2. Ostres, doncs tinc a casa unes sardines a casa esperant-me aquesta nit!
    A veure si m'atreveixo a fer-les així!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja veuràs Víctor que són d'allò més fàcils i molt molt gustoses!

      Elimina
  3. que boo!!! amb el que m'agraden les sardines!!! em sembla genial aquesta recepta! petonets

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies, guapa! Cada cop en sabem més gràcies a tu!
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Gemma! En efecte, escriure les receptes és un exercici fantàstic per reviure una pila de records i sentiments...
      Una abraçada,

      Elimina
  5. Una recepta ben senzilla i saborosa. Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Francesc! Són molt fàcils i queden molt bones, ja ho veuràs!

      Elimina
  6. ¡Ostres! ¡Qué bo! Amb el que m'agraden les sardines i a Polònia gairebé no les veus ni en llauna :'(

    Al blog fa poc vaig penjar una recepta tb feta amb chermula http://bit.ly/12dA4OG ¡¡Es bonísim!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ananda!
      Sí que la vaig veure, et va quedar genial! A mi m'encanta sobretot perquè és molt fàcil de fer i dóna un resultat boníssim...
      Una abraçada,

      Elimina
  7. Bones bones, una tentació.Nyam nyam.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquestes sí que les has de provar, Marta.
      Boníssimes :)

      Elimina
    2. La salsa chermoula està bonissima, em recorda un tant al mojo picón canari que també està genial.Recepta sezilla i exquisita.

      Elimina
  8. Per fi em vaig atrevir, i aquest cap de setmana que tenia forces convidats en vaig fer dos quilos! quina feinada a netejar-les, però va valdre la pena....me les treien de les mans, boniiiiissssimes...tot i que em sembla que em vaig passar amb la llimona :( encara que a la gent igualment els va entusiasmar...ara per l'estiu amb amanida, és una de les millors receptes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Lux!!!!!
      Ja me'n podies haver enviat algunes en un tuper ;) Segurament no et vas passar amb la llimona, ja queden així, fortetes, però és per la combinació de tots els ingredients.... L'únic inconvenient, apart de la feina, és la fregida en oli, però pots substituir-la arrebossant-les amb pa ratllat i fer-les al forn :)
      Una abraçada guapa!!

      Elimina