El makrout és un dolç molt popular típic de la característica rebosteria magribina: fet amb sèmola i dàtils, fregit i amarat de mel perfumada amb aigua de flor de taronger. És una pastisseria compartida per tot el nord d'Àfrica, tant a Marroc, Algèria com Tunis n'hi podem trobar, evidentment amb incomptables variants i receptes.
Motllo de makrouts |
És una recepta de l'especial cuina de ramadà de la revista Gazelle de l'any passat (hors série cuisine numéro 2)
Ingredients
350 grams de sèmola mitjana
90 grams de farina
130 ml de margarina fosa
50 ml d'oli de girasol
1/4 de culleradeta de cafè de sal
Pel farcit
220 grams de pasta de dàtils
50 grams de sèsam torrat
3 cullerades soperes d'aigua
1 cullerada sopera d'oli de girasol
1 cullerada sopera d'aigua de flor de taronger
Per fregir
Oli de girasol
Pel xarop final
300 grams de mel de mil flors
1 cullerada sopera d'aigua de flor de taronger
Preparació
El dia anterior, barregem bé la sèmola, la farina i la sal. Hi afegim la margarina fosa (atenció, que no cremi) i l'oli. Freguem bé la sèmola entre les mans perquè aquesta s'impregni bé de l'oli. Recobrim amb un film i reservem a la nevera.
L'endemà agafem mig got d'aigua i l'anem afegint poc a poc a la massa fins que poguem formar una bola amb ella. Aquest és el pas que sembla més complicat, ja que en realitat no és una massa homogènia a la qual poguem donar forma, sinó simplement la sèmola amalgamada. No proveu ni d'amassar ni de barrejar, simplement mulleu-la i ajunteu-la, com si féssim un castell de sorra a la platja.
Un cop la bola formada, la deixem reposar. Mentrestant passem a preparar el farcit. Tallem a trossos la pasta de dàtil, hi afegim el sèsam, la cullerada d'oli, l'aigua i l'aigua de flor de taronger i triturem amb un robot o bé barregem a mà fins a obtenir una pasta homogènia.
Fem una bola amb la massa del farcit. Si ens és encara difícil de manipular, podem afegir-hi unes cullerades més d'oli de girasol.
Agafem una bola de massa de la mida d'una taronja petita i l'estirem, donant-li forma allargada. Amb la pasta de dàtil fem el mateix i la disposem sobre la sèmola.
Tanquem la tira i l'aplanem amb les mans o bé amb un corró.
Tallem en petites porcions al biax.
Escalfem una paella amb oli abundant i un cassó -amb el foc al mínim- amb la mel i l'aigua de flor de taronger. Quan l'oli estigui ben calent, fregim els makrouts uns minuts fins daurar-se i en treure'ls, els banyem en la mel calenta.
És millor consumir-los d'un dia per l'altre, quan els sabors estan ben assentants. Amb un te a la menta, són irresistibles!
Besaha wa raha, bon profit!
Amb el que m'agraden a mi els dolços, aquests per descomptat no seran una excepció!
ResponEliminaFan molt bona pinta Georgina!
Petons!
mersi per la teva fidelitat, Víctor :)
Eliminasón tan bons com semblen ;)
una abraçada,
Quina delícia es espectacular. Boníssima.
ResponEliminaCom tu dius, tan bons com espectaculars...
EliminaUna abraçada,
que bonica i bona es la repostería marroquí!! aquest crec que mai els he tastat! bonissim! petons
ResponEliminaMersi Roser, potser aquí no es no veuen massa, a les carnisseries marroquines solen vendre chebakkies i altres dolços d'ametlla o cacauet... Però són molt bons i no gaire complicats de fer!
EliminaUna abraçada,
Hola
ResponEliminaLes mesures de la margarina fosa son el ml, per la teva expeirència quants grams més o menys poden ser?
Hola Patufet,
EliminaEn volum és un pèl menys de mitja terrina de margarina.
Una salutació,
Georgina quina pinta més bona, a veure si m'animo!!
ResponEliminaHe tingut la sort de poder tastar-los a Tuníssia i Marroc, ja fa molts anys, i els recordo boníssims (i força contundents). Gràcies per la recepta!
ResponEliminaMarta
salam una pregunta em pots donar la recepte teva de amanida d'arros amb blat de moro i patanaga i la de un tajine de xai amb pastanages per ramada gracies
ResponEliminaHola Nativitat!
EliminaJo no en tinc cap publicada, però per l'amanida variada mira l'àlbum facebook de "Les vostres receptes", una lectora ens va enviar la seva:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=477437222268956&set=a.476041539075191.112857.163931556952859&type=3&theater
(mira els comentaris de la foto, allà està la recepta)
i pel tagin, jo el faria igual que el de carxofes i pèsols, canviant la carn per la de xai i la verdura per pastanagues:
http://receptesdecuinadelmarroc.blogspot.com.es/2010/12/tagin-de-carn-amb-carxofes-i-pesols.html
Espero que et serveixi :)
Hola Georgina,
ResponEliminaHem vist que tens moltes receptes al teu bloc i et volem presentar www.lestevesreceptes.cat, un portal web on els nostres usuaris poden buscar entre més de 38.000 receptes de les pàgines i blocs més populars en llengua catalana.
A la nostra página hem creat la secció TOP BLOCS DE RECEPTES, un rànquing de blocs on tu també pots afegir el teu bloc. Nosaltres indexem les teves receptes i els usuaris les poden trobar utilitzant el nostre potent motor de recerca. Lestevesreceptes.cat té més de 2.500 visitants únics cada dia que busquen receptes a la nostra página, generant una gran quantitat de tràfic per tots aquells blocs que formen part del nostre portal. I el millor de tot és que no t’has de preocupar de res perquè tot a Lestevesreceptes.cat és gratis!
Lestevesreceptes.cat té pàgines germanes a França, Portugal, Itàlia, Estats Units o Suècia, entre d’altres. Vols formar part d’aquesta gran familia? Ens agradaría molt comptar amb tu.
Moltes gràcies per la teva atenció i restem a la teva disposició!!!!
Carles Vicente
Lestevesreceptes.cat