dilluns, 22 d’octubre del 2012

26 d'octubre, la festa del xai del 2012

Especejament del xai
El pròxim divendres 26 d'octubre se celebrarà la festa del xai, l'Aid el Kebir, la festa més gran per tots els musulmans.

Aquest any la festa cau en un moment molt especial per la família. En prou feines la podrem celebrar perquè estarem fent maletes per anar de vacances al Marroc i que la petita Salma pugui conéixer la seva extensa família bidaoui. I a aquest fet tan especial, s'hi suma el Hajj de la meva sogra, la peregrinació a la Meca que tot musulmà ha de fer si en té possibilitat. Seran sens dubte uns dies ben emocionants, celebrats amb una gran reunió familiar... i espero també amb una bona traducció gastronòmica!

Sobre els orígens de la festa del xai, us convido a llegir el meu post on està explicat de forma complerta.

Busqueu una recepta? Els plats de l'Aid segueixen un ordre ben definit, primer es consumeix allò més perible i es deixa pels dies següents la carn. Per tant, el primer dia es prepararà el boulfaf en primer lloc, i més tard serà el cap guisat en tagin o cuit al vapor. Li seguiran la douara (les tripes) i la carn cuita a la brasa en forma de pintxo. No ens oblidem de la carn cuita al vapor durant llargues hores, fins a aconseguir una textura melosa que es desfà a la boca ni de l'aromàtica m'rouzia adobada amb un ras el hanout especial per a l'ocasió.

Durant aquests dies estarem en contacte a través de la pàgina del facebook, penjant fotos i explicant-vos totes les novetats. Estic pensant que hauríem d'obrir un nou àlbum per les vostres fotos de Marroc, que us sembla? I haurem d'actualitzar el de "Les vostres receptes" amb les vostres realitzacions de la festa...

Espero que passeu una molt bona festa  i ens retrobem ben aviat amb noves receptes!

12 comentaris:

  1. Salam Alekum!!
    la veritat que celebrar l'eid a catalunya no té res a veure amb passar-lo allà al marroc... m'encanta l'ambient d'aquell dia, i veure els carnissers passejant pels carrers amb els ganivets a la mà i els davantals plens de sang, com si acabessin de sortir d'una peli de terror jajajaja
    Nosaltres aquest any no sé que farem, el xai el tenim encarregat a la granja, pero fer la festa sense la familia i amics no es el mateix...
    que passeu unes bones vacances i vaig seguint el teu blog a veure quins plats ens recomanaras per fer amb el xai!!
    fins aviat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord amb tu, no té res a veure la celebració de l'Eid allà amb la d'aquí... a mi em fa molta gràcia els preparatius d'abans, quan veus xais i palla per tot arreu, i això de tenir un xai viu a casa...
      Com que nosaltres marxem just després, aquest any a casa no ho celebrarem, ja ens tocarà algun tros allà :)
      Bona festa!!

      Elimina
  2. Doncs espero que us vagi molt bé, Georgina.. i per soposat espero veure les teves fotos al Facebook!i soposo penjaràs alguna recepta no?
    Bon viatge!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Abril!
      Doncs això espero, tenir una mica de temps per fer fotos i recollir receptes, segur que us tinc ben al dia pel facebook :)
      Una abraçada,

      Elimina
  3. Que gaudeixis de la festa, veig que serà ben emocionant i molt especial aquest any!
    Voto per una àmplia secció de fotos del Marroc :)
    Bon viatge i segueix informant-nos !!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anotat el teu vot! :)
      A veure com anirà tot, jo també estic a l'expectativa a veure com seran les celebracions, segur que seran espectaculars, us mantinc al dia :)
      Una abraçada,

      Elimina
  4. Respostes
    1. Mersi Marta!
      Una de les coses que vull comprar és oli d'argan bo, segur que tu el coneixes bé, ja et diré :)
      Una abraçada i fins aviat,

      Elimina
  5. Que paseu molt bon dia!
    Tens un blog fantàstic. Felicitats!

    ResponElimina
  6. Oh Georgina, he tornat de Jordània fa uns dies i he viscut d'aprop com es preparaven per a celebrar-ho. Tot un aconteixement!. Et desitjo una molt bona festa junt als teus.
    Bon cap de setmana,
    Nani

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Nani!
      Jordània!!!! M'encantaria anar-hi, ha de ser preciós!!
      M'alegro que t'hagi anat bé el viatge i a sobre, hagis pogut viure els prolegòmens de l'Aid...
      Has tornat amb alguna recepta exòtica?
      Una abraçada,

      Elimina