dijous, 21 d’abril de 2011

Oli d'argània, l'or líquid del Marroc



L'oli d'argània (aceite de argán, en castellà) prové dels fruits que dóna la planta d'argània. Segons la Viquipèdia és una espècie de planta de flors i el seu nom científic és Argania Spinosa, tot i que pels profans en la matèria -entre els quals m'incloc-, hauríem dit que és un cosí germà de l'olivera, per les similituds en la forma de l'abre i en el seu fruit. 

És una espècie endèmica que només es troba al sud-oest del Marroc i a Tindouf, a Algèria. Al Marroc es troba a les províncies d'Essaouira, Chtouka Ait Baha, Tiznit, Taroudant i Agadir. L'argània és una planta molt resistent, capaç de suportar els climes més extrems, des de llargues sequeres o boires humides persistents i capaç de créixer en els llocs més insospitats, com arran de penya-segats.
Foto

L'ús principal de l'argània és la fabricació d'oli d'argània, tot i que antigament s'havia utilitzat com a llenya o bé com a fusta per travalls de marqueteria. 

Una de les estampes més fotografiades pels turistes, que es pot veure en totes les carreteres que van a Agadir o Essaouira, és la de les cabres a dalt de l'arbre d'argània, menjant-ne les fulles en època de sequera.

En funció de la torrefació, podem trobar oli alimentari o cosmètic. 

Oli d'argània cosmètic

Fruits al natural
L'oli cosmètic es el provinent de l'ametlla d'argània mòlta. Degut al seu alt contingut en vitamina E i les propietats antioxidants, antiedat i nutritives, és indicat per les pells seques i castigades. 

Atenua les arrugues, les marques d'acnè o de varicel.la, i dissimula també lesions com les estries o les cremades. Aplicat al cuir cabellut, fa brillar els cabells més rebels, i reforça les ungles, evitant que es trenquin.

És molt utitzat per als massatges, tant pel seu vessant hidrant com perquè alleuja els dolors articulars.

L'oli d'argània alimentari

Molí tradicional
L'oli alimentari es diferencia del cosmètic perquè té un color lleugerament més torrat, degut a la torrefacció a què es sotmet l'ametlla abans de moldre-la. Es torra per millorar-ne el gust. Té un sabor característic a avellanes torrades, i accentua el gust de tots els plats on l'afegim. 

S'han portat a terme diverses investigacions (aquí, aquí o aquí) que demostren que l'oli d'argània té propietats antifúngiques, antiinflamatòries i antioxidants (conté un 80% d'àcids grassos essencials). Aquestes investigacions defensen que l'oli estabilitza el colesterol i l'hipertensió, estimula les neurones, i protegeix el fetge i teixit conjuntiu, donat que neutralitza els radicals lliures. Per contra, els suposats efectes anticancerígens estan encara per demostrar. 

Per poder beneficiar-se dels seus efectes positius, es recomana consumir-ne dues cullerades soperes al dia.

L'oli d'argània a la cuina

Amlou
Potser la recepta més famosa feta a base d'oli d'argània és l'amlou, una pasta a base d'oli d'argània, mel i ametlla triturada que es menja amb pa. També el podem trobar en les vinagretesamanides, cuscús, tagins, i peixos, especialment en en sud del Marroc, la zona productora de l'argània.

Us convido a veure un reportatge de France 2, Envoyé Spécial, un programa de reportatges d'actualitat i d'investigació, que van dedicar a l'oli d'argània. En el reportatge podem veure tant la producció artesanal com industrial de l'oli d'argània, així com els processos de distribució i comercialització de l'oli. També posen a descobert alguns mites i fraus en la venda de l'oli d'argània. Consta de dues parts d'uns quinze minuts cada una, i us he posat subtítols en castellà perquè no tingueu excusa... que ja tenim les minivacances aquí! Que ho disfruteu!


11 comentaris:

  1. És molt interessant això que ens expliques. No coneixia pas aquest tipus d'oli, jo també sóc molt ignorant en molts aspectes, jejejeje. Ara veuré el video aquest que ens recomanes. Com m'agrada sempre passar per aquí i aprendre tantes coses.

    Molts petons!!!

    ResponElimina
  2. moltíssimes gràcies! :D
    ara el veuràs per tot arreu, hi ha moltíssimes cremes que en porten...

    ResponElimina
  3. M'encanta tot el que expliques, l'havia vist en productes de perfumeria però no sabia que es pogués utilitzar a la cuina, gràcies per les informacions!

    ResponElimina
  4. de res! mersi pel comentari... a vegades em sembla que explico coses molt evidents, m'agrada que ho trobeu útil i interessant... :D
    Una salutació,

    ResponElimina
  5. no conocía yo este aceite...gracias por la info!

    ResponElimina
  6. L'altre dia vaig veure la crema al Mercadona! jejeje L'any passat em van regalar una mascareta i un exfoliant, i haig de dir que realment és una planta fantàstica!! No sabia que es podia menjar... molt interessant!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  7. Jo tampoc sabia que era apta per cuinar, deu ser com l'oli d'oliva, per cosmètica si que es molt bo, ¿a les tendes d'alimentació o els basars en venen?

    ResponElimina
  8. l'oli alimentari és difícil de trobar perquè és molt car; per internet sí que en trobaràs. A les botigues marroquines solen tenir els potets petits d'oli cosmètic, com el de la foto.
    Una salutació! :)

    ResponElimina
  9. Hola! m'ha encantat aquest post. De fet, estic interessada en l'oli de massatge. saps on es pot trobar? Soc infermera i terapeuta en massatge infantil, i tot i que utilitzem molts olis naturals per fer el massatge, no coneixia aquest, i m'agradaria provar-lo.
    Recordo haver vist les cabres sobre un arbust a Tunísia, potser era un arbre d'aquest?

    ResponElimina
  10. crec que la manera més fàcil i ràpida és per internet, hi ha molts de llocs que en venen. Segurament en els centres d'estètica també el trobaràs, o bé almenys tindran productes que el continguin.
    Del que comentes dels arbres de Tuníssia, no et sabria dir, en principi l'argània només creix al Marroc; però ja se sap les cabres són molt voraces, s'enfilen on sigui i mengen tot el verd que troben fins al punt de la desforestació...
    Sort i una salutació :)

    ResponElimina