diumenge, 24 d’octubre del 2010

Tagin de carn picada i ous - Tajine kafta bel bayde


Aquest és un dels tagins més populars de Marroc, és fàcil, ràpid i molt econòmic. El podem trobar en qualsevol cantonada, per menjar bo i ràpid. La carn picada tant pot ser de vedella com de xai, i la podem comprar ja preparada amb les espècies o fer-ho nosaltres mateixos.En tot cas, us passo primer la recepta per preparar la carn, per sinó la comprem ja preparada en una carnisseria àrab.

Ingredients per preparar la carn picada per a dues o tres persones 

S'ha de tenir en compte que les proporcions de les espècies és una elecció molt personal, en cap casa del Marroc la fan igual, per tant, no tingueu por en experimentar!

300 grs aprox carn picada (de vedella en aquest cas)
1 ceba petita picada
1/2 c cafè de comí
1/2 c cafè de pebre dolç
1/2 c cafè de canyella mòlta (facultatiu, jo no la hi poso)
1/4 c cafè de pebre negre
Pebre vermell picant al gust
1 c cafè de julivert
1 c cafè de coriandre
Sal

Senzillament barregem bé les espècies amb la carn picada.

Ingredients pel tagin

300 grs de carn picada preparada per a kefta
3 ó 4 tomàquets
1 ceba petita picada
Tants ous com comensals
1 c sopera de tomàquet fregit
Pebre negre
Pebre vermell
Pebre vermell picant
Comí
Sal
Oli

Una precisió: donat que la carn picada es fa ràpid i la tenim amanida amb les espècies, el que donarà el punt de distinció al tagin serà la salsa de tomàquet. Per tant, val la pena dedicar-hi una estona per tal d'aconseguir una salsa amb consistència...

Escalfem al tagin o cassola una mica d'oli. Hi tirem la ceba, salem i deixem fins que transparenti. Llavors hi afegim els tomàquets pelats tallats ben petits, amb la cullerada de tomàquet fregit, que donarà més intensitat a la salsa. Hi afegim el pebre negre, el vermell dolç el picant i el comí. No dono mesures, us ho deixo a la vostra elecció (penseu que la carn també porta aquestes espècies). Deixem fer una bona estona fins que tinguem la salsa feta i amb certa consistència.

Llavors fem boletes amb la carn picada (ens mullem les mans per facilitar la feina), i les tirem directament al tagin. Hi tirem un got d'aigua, tapem i deixem fer uns deu minuts. Si ens queda massa líquid al tagin, destapem fins que redueixi. Quan ho tinguem gairebé a punt, trenquem un ou per persona i el tirem al tagin (els ous batuts són marca de la casa...). Tapem, deixem fer un parell de minuts i servim amb pa acabat de fer.

Bessaha, bon profit!

6 comentaris:

  1. Al final m'estan entrant ganes de comprar un estri per a fer tagims.... són cars? On es poden trobar?

    :-)

    ResponElimina
  2. Precisament volia fer un post sobre el tema... En pots trobar a les carnisseries àrabs (solen vendre una mica de tot, valen uns 20 eur), als pobles terrissaires (jo conec Breda), o a l'Ikea n'hi ha un q em té el cor robat, això sí, val una pasta:
    http://www.ikea.com/es/es/catalog/products/60087707
    Jo el q tinc és d'alumini, teòricament els millors són els de fang pel tema refractari, però amb cassoles normals es pot fer tot perfectament...

    ResponElimina
  3. Un recepta deliciosa, me l'apunto amb el teu permís :)

    Petons

    ResponElimina
  4. I tant, el que necessitis...!!! Quin honor!! :D

    ResponElimina
  5. Hola, homònima! riquíssim plat! tens raó, compartim el mateix gust pel menjar de mig orient. I a que també et torna boja el perfum de la Mandarina ... Salutacions! :o)

    ResponElimina
  6. Ostres! He llegit aquesta recepta i m'ha transportat a les meves vacances. Recordo que em va encantar aquesta tajine. Quina salivera! Gràcies per compartir-la!

    ResponElimina