Aquest any el mes de ramadà començarà aproximadament el 28 de juny i acabarà sobre el 27 de juliol (dates exactes a concretar segons l'observació de la lluna). Ja sabeu que els anys lunars són uns onze dies més curts que l'any gregorià, per tant, aquest un dels últims anys en què ramadà coincideix amb les llargues jornades estivals. Però és una bona època per viatjar al Marroc? Consells resumits en deu claus.
1- No tingueu llàstima. Sí, fa molta calor, i són unes 17 hores de dejú, sense menjar ni beure seguint la rutina habitual, però per difícil que pugui ser de comprendre, és l'època més esperada de l'any pels musulmans. És dur i costa de passar, però justament és el que estan desitjant, tenir l'oportunitat de posar-se en el lloc del pobre i del desvalgut en un intent de transcendir a alguna cosa més profunda.
2- No crideu a l'ambulància de seguida. Tot i podeu pensar que en qualsevol moment algú caurà desmaiat, no és tan perillós com pot semblar. Els nens, els malalts, les dones embarassades o en lactància no han de dejunar. A Marroc la diabetis representa una vertadera pandèmia, per tant en gairebé cada família hi ha una persona que no dejuna; es calcula que entre un 10 i 20% de la població no ho fa. Per tant, sapigueu que hi ha molta gent que no dejuna però no els veureu menjar en públic per una qüestió de respecte envers els altres. També hi ha un altre factor més delicat, i és el tema de si és obligat pels marroquins dejunar o no. D'un costat hi ha llibertat religiosa, per una altra banda la religió de l'Estat és l'islàmica i hi ha lleis que penen el no dejunar, per tant, cal ser prudent.
3- Si esteu viatjant pel Marroc, trobareu que moltes botigues i restaurants estan tancats durant el dia. Si esteu a les zones turístiques, gairebé ni us n'adonareu, però si esteu en algun poble o barri més popular sí que veureu que o bé tanquen alguns dies per vacances o bé estan tancades durant el dia. Després de l'iftar, el menjar del vespre amb el qual es trenca el dejú, s'obren totes les botigues durant gairebé tota la nit, i la gent surt llavors.
4- Intenteu que us convidin a un iftar. L'iftar és tota una festa, la família es reuneix al voltant de la taula, que haurà estat parada amb molta cura i plena de plats variats i deliciosos. Es comença tradicionalment amb els dàtils i una mica de llet, i després es passa als m'semmens, baghrirs, sellou, ous durs, sardines, sucs i batuts, a més de la conegudíssima harira amb dàtils i chebakkia.
5- No fumeu en públic. Així com si us veuen menjar o beure en públic ningú se sentirà ofès, si fumeu sí que algú es molestarà. El dejú implica també no fumar, i als fumadors els costa molt abstenir-se'n, a més, es considera que pel fet d'inhalar el fum de tabac, el dejú ja no és tal i es perd aquell dia. Per tant, intenteu fumar en algun lloc discret i allunyat de tothom.
6- Gaudiu del silenci de l'iftar. Durant la mitja hora abans de la crida a l'oració que marcarà el moment de l'iftar, els carrers comencen a buidar-se, i al mateix temps, els últims conductors corren saltant-se totes les normes del trànsit per poder arribar a casa seva a temps. I just a l'iftar, pareu un moment de menjar i pareu l'orella: a fora no se sent res ni ningú! Són uns moments de calma estranya però molt benvinguda. Després de l'iftar, començaran a passar els primers cotxes i poc a poc els carrers deserts els envairà un formigueig de gent que compra, passeja o pren la fresca.
7- Tot i que és una època fortament desitjada i caracteritzada per la voluntat d'introspecció i reforçament espiritual, són humans. Per tant, és normal veure gent amb mal humor, crits al mercat, trànsit caòtic, llavis secs i mal alè. Sigueu comprensius.
8- No us espanteu: l'iftar s'anuncia mitjançant sirenes anti-aèries o cops de canó. No hi ha guerra; tan sols és una manera que tothom ho senti.
9- Intenteu entendre una dualitat més del Marroc: per ramadà, el període on menys s'ha de menjar, és l'època de l'any més consumista. Cada any s'anuncien els informes i previsions del Ministeri d'Agricultura informant si hi haurà suficient producció per cobrir el gran augment de demanda. Ous, farina, llegums, mel, fruits secs, pasta seca... són productes fortament demandats durant aquest període.
10- Gaudiu de les nits, és una manera molt diferent de viure Marroc. La gent passeja, compra, dóna voltes, romanceja, resa, queda amb els amics... tot durant la nit, exactament com si fos de dia. És una època especial i única, que cal gaudir plenament.
Bon ramadà a tothom!
Post basat en un de Life in Marrakesh
Molt bona explicació, a tenir en compte!
ResponEliminaGeorgina,
ResponEliminaUn article apassionant. No he tingut mai l'oportunitat de ser al Marroc durant el Ramadà. Ho tindrem en compte en el futur.
Una forta abraçada i Ramadan Mubarak (o quelcom semblant...)
Sempre està be saber les normes de conducta en altres llocs, costums i religions, gracies per les teves indicacions.
ResponElimina