dijous, 10 de febrer del 2011

Mongetes seques a la marroquí - Loubia


No podien passar més dies sense publicar la recepta de loubia, plat d'hivern per excel.lència. Sí, loubia... alubias... Les primeres vegades que s'escolta el darija -àrab dialectal marroquí- els que no l'entenem només podem comprendre les paraules manllevades d'altres idiomes -sobretot del francès- i els mots que el castellà conserva de l'àrab. Prou recordava la meva professora d'institut quan insistia que aquest havia heretat molts mots de l'àrab. Sobre el terreny, es comprova fàcilment: alhaja, albercoc, sukar (sucre), zeit (aceite)... i tants d'altres.

En fi, centrant-nos en la recepta, veureu que l'ingredient principal són les mongetes, per tant, és gairebé impossible trobar un plat més econòmic. Podeu incorporar-hi un tros de pollastre, o bé unes salsitxes tallades petites per completar el plat al vostre gust. Al Marroc es sol fer solament amb mongetes i es menja amb un bon tros de pa.

Per la meva part, he utilitzat les famoses mongetes bio que vénen de l'hort dels meus pares. També es pot fer amb mongetes cuites de pot. En estar ja cuites potser no agafaran tot el sabor que els dóna la cocció llarga; en aquest cas, afegiu-hi un cub de caldo de pollastre.

Ingredients per dues persones (tenint en compte que és plat únic)

Uns 250 grams de mongetes seques (en remull des del dia anterior)
1 ceba grossa picada
2 grans d'all picats
Un tomàquet gros tallat a daus
1 c sopera de tomàquet fregit
1 ó 2 fulles de llorer
1/2 c cafè de pebre negre
1 c cafè rasa de gingebre
1 c sopera de coriandre i julivert picats
Sal
Oli d'oliva

Preparació

En una olla a pressió, escalfem una mica d'oli d'oliva i hi tirem la ceba i el gra d'all picats. Deixem fer uns 5 minuts.

Hi afegim el tomàquet tallat a daus, el tomàquet fregit, les fulles de llorer, el gingebre i el pebre (la sal no).

Deixem que es faci a foc mig uns deu minuts. Incorporem les mongetes escorregudes, cobrim d'aigua i tanquem l'olla. Coem les mongetes segons la vostra olla. A casa, les deixo fer uns quinze minuts, llavors l'obro i deixo fer a foc mitjà durant uns altres quinze o vint minuts.

Quan obrim l'olla, hi afegim la sal, el julivert i el coriandre picats, i acabem de fer les mongetes fins que quedin ben tendres. Si hi ha massa salsa, destapem per tal que redueixi. En els últims minuts també hi podem afegir un pebrot vermell picant.

Servim amb pa acabat de fer, una mica de harissa casolana i un bon raig d'oli d'oliva (a casa també picant).

Bon profit!



13 comentaris:

  1. Oooooh! Aquesta siq ue la puc fer, l'únic que em falta és el gengibre i el coriandre. És fàcil de trobar? Ostres Georgina, que bo aquest plat!
    Una forta abraçada

    ResponElimina
  2. Bones!!
    Gemma, t'ho deia de broma... ;)
    El gingebre i el coriandre (cilantro en castellà) els trobaràs en qualsevol carnisseria àrab... De gingebre (és en pols) n'havia comprat fins i tot al Mercadona, no sé si en segueix havent-hi, i el coriandre també es troba en molts llocs (per ex. també l'utilitzen molt els sud-americans).
    Una abraçada!

    ResponElimina
  3. Hola Mandarina, guapa tu

    tenen molt bona presencia, i la foto de 10

    serà questió de provar..hummmmil
    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  4. ¡qué rico, Mandarina! ¡es para darse una panzada en pleno invierno! :)

    ResponElimina
  5. Deuen tenir un gustet boníssim!! Queda a pendents, que ens agraden molt i molt les mongetes!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  6. Quina bona pinta que tenen i amb la gana que hi ha, ja agafaria la cullera i apa anem-hi.

    Passat per el blog que t'he deixat un premi.

    Ja tinc el llibre ahir vaig passar-hi i el tenien ara me'l estic mirant fil parranda.

    ResponElimina
  7. Trobe que han de ser molt i molt gustoses. A mi m'agraden molt els fesols (= mongetes "a la valenciana"), però em fan uns gasos mals de pair. He provat tots els remeis que m'han dit, però no m'han funcionat gens ni mica. Si en saps tu algun, em faries un gran favor. Salutacions

    ResponElimina
  8. Francesc, sí, queden molt gustoses, sense haver d'afegir carn ni res més... Per això dels gasos, et donaré el remei popular del Marroc per mals d'estòmac i de ventre: prendre una culleradeta de comí mòlt (ajuda't d'un got d'aigua!). Espero que t'ajudi! :)

    ResponElimina
  9. Aquestes mongetes seques han de quedar boníssimes amb tot aquest condiment.
    Petons!

    ResponElimina
  10. Hola!! Aquesta no la sabia. Ho provaré, a veure què passa. Gràcies!!!

    ResponElimina
  11. Fet! Les vaig fer ahir per dinar avui. Boníssimes, barates i ben fàcils.
    Moltes gràcies per la recepta!

    ResponElimina