dimecres, 15 de desembre del 2010

Bona festa d'Aixura!!!

Nenes tocant el bandir per Aixura
Demà dia 16 de desembre, se celebra la festa d'Aixura. La festa d'Aixura pren diferents significats segons parlem dels països islàmics de tradició xiíta (en països com Irak o Iran) o sunnita (Egipte, Aràbia Saudita o Marroc, entre d'altres); a més, se celebra de manera diferent a cada país.

La festa d'Aixura se celebra el desè dia del mes de Muharram, recordem que és el primer mes de l'any. El mot  prové d'"achara" que significa deu.


En el sentit estrictament religiós, la festa d'Aixura és un dia de dejuni. És indicat de dejunar els dies nou (anomenat Tasou'ah) i deu de Muharram (Aixura). Aquest dejuni, que s'ha d'afegir al ja conegut de Ramadà, es deu a un hadith relatat de Ibn Abbâs. Segons explica, quan Mahoma va arribar a la ciutat de Medina, on hi havia establerts nombrosos jueus, va observar que aquests dejunaven el dia de "Yom Kippur" per celebrar la victòria de Moisès sobre el Faraó. Mahoma va dir que ell se sentia encara més pròxim a Moisès que els jueus mateixos, i per això també observaria el dejuni. A més, més tard, va enunciar que el següent any també dejunaria el dia anterior.  A diferència del dejuni de Ramadà, que és obligatori, el dejuni d'Achoura és indicat i recomanable.

En quant a la tradició xiíta, ells commemoren en el dia d'Aixura el dia de la mort de Hussein, nét de Mahoma i fill  d'Ali ibn abi Talib. És un dia de summa importància per a ells; és el seu gran dia de dol. Per això, els homes surten en processó pels carrers de les ciutats i es flagel.len públicament; tothom es lamenta per la mort de Hussein. Es peguen fins a quedar absolutament ensangonats: són les imatges que veiem aquests dies a la televisió i que tant ens impressionen.

Parada de bandirs i taârijes (internet)
Ben diferent és al Marroc. Aixura al Marroc, és la festa dels infants, la família, les joguines, les "taârija" i els "bandir" i els "derbouka" pels grans - els tam-tam tradicionals marroquins. Significa també menjars de festa, xivarri als carrers, focs artificials, petards i també el "zakat", l'almoina,  que és un dels pilars de l'islam i significa donar als pobres la desena part d'allò que hem pogut estalviar durant tot un any.

Derbouka. Foto internet
Al Marroc és una festivitat molt esperada, sobretot pels nens. Durant aquest dia es regalen als infants vestits nous i joguines. A més de les joguines de moda, se segueixen regalant els tradicionals "taârija" i els "bandir", que els nens i nenes canten i toquen al carrer des de dies abans de la festa. Les nenes, a més de lluir els vestits nous, es posen henna a les mans, amb els tradicionals dibuixos florals.

El vespre abans d'Aixura, es fan grans focs al carrer anomenats chouala (focs de camp), es tiren petards i focs artificials. En realitat, la venda de petards es va prohibir fa temps donat el gran nombre d'accidents que hi ha cada any; però finalment cada any els petards s'aconsegueixen d'un lloc o altre i passen a ser els protagonistes de la nit.

El millor dia pels nens, però, és l'endemà: el "Zem Zem", que és un pou a la Meca però a Marroc significa donar el permís als nens de mullar amb aigua amb qualsevol arma als grans sense ser castigats. És una tradició que malauradament s'està perdent, perquè tot i que tothom coneix el risc de quedar xop aquell dia, hi ha qui s'enfada de debó i també infants que es sobrepassen.

Font il.lustració: internet
I si el "Zem Zem" s'està perdent, una de les tradicions que durant el segle XX es va perdre del tot és la de Baba Ichour. Baba Ichour és una mena de Pare Noël a la marroquina. Diu la llegenda que es tracta d'un vell savi que la vigília d'Aixura passava per totes les cases del Marroc per recollir regals i donacions per redistribuir-los a les llars més necessitades. Una colla de mestres i enamorats del Marroc estan aquests últims anys intentant recuperar aquesta tradició.
Couscous amb gueddid.


Gastronòmicament parlant, l'Aixura significa tones de fruits secs de tota classe -ametlles, cacauets, figues seques, dàtils, nous, panses-, que es compren per oferir-los a la família en el marc de les grans reunions familiars d'aquest dia.

També és tradició el couscous fet amb gueddid (és la carn assecada durant la festa del xai). Una de les tradicions del gueddid és que les dones sense fills fan una mena de "col.lecta" de carn assecada entre les seves veïnes i en fan un plat anomentat "gueddida" que compartiran amb les gentils donants de la carn.
Fruits secs. Foto: internet

També es perfuma la casa amb encens i es visiten els cementiris.

Per si voleu ampliar la informació, trobareu el mot escrit de les següents maneres: Aixura en català, en castellà, Achura o Ashura, en francès Achoura i en anglès Ashura.



Bona festa a tothom!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina