dimecres, 15 de setembre del 2010

Cuscús tfaya de pollastre - Cous cous tfaya bdjaje

Cuscús tfaya de pollastre

Quan parlem de cuscús generalment l'associem al "cuscús set verdures", altrament dit, el cous cous bidaoui, però aquesta sèmola deliciosa es pot presentar de moltes altres maneres, fins i tot dolça en postres com el cuscús seffa.

Avui us presento un cuscús que jo trobo boníssim. És una combinació de les que tant m'agraden, dolça i salada, el salat de la carn i el dolç de les cebes confitades, però és una dolçor que casa perfectament amb la resta de plat, no té un gust excessivament ensucrat. He seguit la recepta de Hanane, senzillament jo he dividit les quantitats per dos.

Ingredients per unes 6 persones

Pel pollastre
800 grams de sèmola de cuscús
Un pollastre tallat a quarts
2 cebes
Uns filaments de safrà o bé un polsim de colorant en pols
1 cullerada de cafè de cúrcuma
1 cullerada de cafè de gingebre
1 cullerada de cafè de canyella mòlta
Un polsim de pebre negre
Sal
Oli d'oliva

Per la ceba confitada, la tfaya
6 cebes de Figueres
20 grams de mantega
3 cullerades soperes de sucre
Un grapat de panses sense pinyol
1 cullerada de cafè de cúrcuma
1 cullerada de cafè de gingebre
1 cullerada de cafè de canyella mòlta
Un polsim de sal

Per la decoració final
2 ó 3 ous durs
Nous pelades

Preparació 

Dins l'olla de la cuscussera daurem el pollastre tallat a trossos amb les dues cebes trinxades amb l'oli d'oliva. Quan hagi agafat una mica de color, hi afegim les espècies, la sal i el pebre. Deixem fer uns cinc minuts vigilant que no es cremi i cobrim d'aigua (hem d'afegir tanta aigua com preveiem que necessitarem per mullar el cuscús). El pollastre haurà de coure en total uns tres quarts d'hora.

Mentre es fa el pollastre, courem la sèmola de cuscús. Aboquem el cuscús dins un gran bol i hi afegim una una culleradeta de sal i un raig d'oli d'oliva. Barregem bé. Hi afegim un got d'aigua, repartim bé i aboquem el cuscús a la cuscussera. Encaixem les dues parts de la cuscussera i vigilem que quedi ben segellat. Si veiem que s'escapa vapor entre les dues parts, amb una tira de roba mullada amb aigua i farina entre les dues parts farà el fet. També funciona tapar-ho amb una bossa de plàstic feta una tira (no es fon, comprovat).

Quan surti vapor per sobre el cuscús, el retirarem i l'abocarem dins el bol. Hi afegirem un got d'aigua, el repartirem bé i tornarem a posar el cuscús a coure. Aquest procediment l'hem de fer en total tres vegades i ja tindrem el cuscús cuit a la manera tradicional.

Mentre es cou el pollastre i el cuscús, caramel.litzarem les cebes. Les haurem tallat en juliana ben fina, i les courem amb la mantega almenys deu minuts fins que es tornin traslúcides. Llavors cal afegir-hi la canyella, la cúrcuma, el gingebre, el sucre, un polsim de sal, un cullerot de la salsa del pollastre (o una mica d'aigua) i les panses. Deixem fer un quart d'hora o vint minuts a foc mitjà fins que la salsa hagi reduït i les cebes hagin caramel.litzat.

Per servir, primer amorosim la sèmola de cuscús amb un petit cub de mantega. Barregem bé perquè es desfaci i la disposem al fons d'un plat. Mullem amb el caldo, col.loquem els trossos de pollastre sobre de la sèmola i, a sobre, la ceba confitada. Decorem amb els ous durs i les nous pelades.

Bessaha wa raha, bon profit!

3 comentaris:

  1. Bonsoir Mandarina.
    J'espère que tu vas lire ce message inchaallah.
    Ta recette est très délicieuse, même si je ne comprends pas le catyalan.

    ResponElimina
  2. hola, gracies per la teva recepta. quan treus el cuscus no li ficas aigua un altra cop? gracies i espero la teva contestacio, doncs jo tinc entes que tens que mollar-la cada cop que la treus.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      Avui en dia tothom prepara la sèmola de cuscús una mica com vol i com pot. La manera tradicional és:
      -Posem una sèmola en un gran bol, hi tirem una mica de sal, un bon raig d'oli i barregem bé la sèmola. Hi tirem un got d'aigua, barregem altre cop i la posem a la cuscussera.
      -Quan surti vapor per sobre del cuscús, retirem i tornem a posar un got d'aigua. Barregem bé i desfem els grumolls que hi hagin. Tornem a la cuscussera a coure.
      -El mateix d'abans ho fem dues vegades més.
      -A la tercera vegada que surti vapor, tornem a retirar el cuscús, hi afegim una mica de mantega o smen i ja el tenim llest.

      Jo a vegades ho faig així o sinó, posant aigua d'una sola vegada: cobrim d'aigua, esperem un minut i llencem l'aigua sobrant. La poso a coure de la mateixa manera que abans, sense afegir-hi l'aigua cada vegada.
      També hi ha qui cou la sèmola al microones i la carn apart...
      Espero haver-te ajudat!
      Una salutació,

      Elimina