dimarts, 7 de setembre del 2010

Sil.ló - Sellou - Sfouf

Sellou de ramadà

Aquest és el dolç que no pot faltar en cap taula per Ramadà. Es presenta a la taula de l'"iftar", és a dir, quan es trenca el dejú. Com que és un gran fortificant, també es prepara  per les dones que acaben de tenir un fill, o durant l'alletament. Es prepara en grans quantitats uns dies abans del mes sagrat, de la mateixa manera que les chebakkia, cosa que em recorda la preparació dels bunyols de Quaresma d'abans, quan les mestresses de casa s'embolicaven a fer-ne per 4 ó 5 quilos de farina... Doncs és el mateix que passa amb el "sellou". En portar tant de sucre, es conserva perfectament bé durant mesos (diuen que fins a sis mesos, el sellou a casa mai ha durat tant...).

Aquest ha estat el primer any que n'he fet, i he tingut la sort de trobar la recepta perfecta!! No hi he canviat ni una coma. La teniu aquí.

Ingredients

2 ¼ tasses de farina

2 tasses ametlles

1 tassa sèsam

½ tassa mel

1 tassa sucre glas

250 grs mantega

1 cullerada sopera d'anís mòlt (i una miqueta, si es vol, de fonoll)

1 cullerada de cafè de canyella

1 polsim de sal

Goma aràbiga (anomenat també mastic o mascà, es compra a les carnisseries àrabs)

Nota: jo he utilitzat una tassa tipus mug, on els 400 grs d'ametlles de la bossa que compro són dues tasses exactes.

Preparació

Coure la farina al forn uns 45 mins a 175 º (removent cada 5 mins) o amb una paella fins que tingui un color torrat fosc. La primera vegada que el vaig fer, la vaig deixar com en el vídeo, com un bronzejat clar, però per les següents ho he deixat molt més fosc perquè no tenia el gust intens que recordava el meu marit. Deixem refredar completament (ho podem fer el dia abans).

En una altra paella (en sec) torrar les ametlles, el sèsam si no és cuit i l'anís durant uns 20 minuts. Separem ¼ de les ametlles i sèsam per triturar-ho gros (i unes quantes ametlles senceres per la decoració). La resta ho triturarem a la màquina ben fi. Afegir-hi la sal, la canyella i la meska horra quan ja ho tinguem triturat. Barregem, hi afegim ara el sucre glass i seguim triturant.

Quan estigui ben fi, ho aboquem dins un gran plat. Triturem uns segons el ¼ d'ametlles i sèsam que teníem apart per aconseguir una textura gruixuda. Ho barregem amb la resta d'ametlles i sèsam fi.

Hi afegim la farina torrada passant-la per un tamís.

Desfer la mantega i barrejar-la a la mescla de farina, sèsam i ametlles barrejant bé amb les mans.

Afegir la mel i barrejar bé. Anem desfent tots els grumolls.

Presentar com es vulgui: en forma de piràmide, amb sucre glas per sobre, en un platet amb cullera, en paperets individuals...

Deixar reposar 12 hores abans de degustar-ho (és important que es refredi bé i s'assenti).

I finament a consumir sense moderació!

Sellou o sfouf de ramadà

4 comentaris:

  1. Últimament estic gaudint molt de la cuina amb els meus fills. Hem començat per dolços de tot tipus: galetes, tiramisú de xocolata blanca, madalenes de carabassa i acabo de decidir que el proper serà un Sil·ló marroquí. Així a part de passar una bona estona a la cuina, aprendrem coses d'altres terres!

    Gràcies per la recepta!

    ResponElimina
  2. Mersi a tu per llegir-me!! Segur que et queda boníssim, el sil.ló sempre surt bé,l'únic secret és triar ingredients de qualitat... ja em diràs!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  3. Jo tambè m'hi posaré!! Faré la teva recepta.

    Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. a mi em funciona molt bé aquesta recepta, és molt fàcil però resultona :)

      Elimina