dilluns, 29 de novembre del 2010

Pa d'ordi - Hobz bel belboula

Pa d'ordi

Aquest és un dels molts tipus de pa que podem trobar al Marroc. Principalment el trobem a l'"aroubia", que li'n diuen, és a dir, a pagès. Està fet amb farina d'ordi barrejada amb farina blanca o integral amb proporcions variables. És molt més saborós que el pa fet amb farina normal.

El problema de fer-lo radica simplement en el fet de trobar la farina d'ordi. Aquí la trobem exclusivament en botigues bio (i encara no en totes) i a preu d'or... Per fer aquest pa he utilitzat una bosseta de 200 gr a 1 euro.... això sí, certificada 100% ecològica... En canvi, la sèmola d'ordi la trobareu en totes les carnisseries islàmiques, ja que s'utilitza per multitud de plats: des de substitut de la sèmola en qualsevol cuscús (pel meu gust, molt millor que el tradicional) o en sopes i harires. Podem trobar la sèmola d'ordi gruixuda o fina (en aquest cas, gruixuda, però si és fina també va bé, ja que només la farem servir per "arrebossar" una mica pa i donar-li una aparença més rústica). 

Ingredients

250 grs. de farina d'ordi
150 grs. de farina integral
300 ml d'aigua tèbia
25 grs. de llevat de París
1 culleradeta de cafè de sal (8 grs.)
Un grapadet de sèmola d'ordi

Sèmola d'ordi
Sèmola d'ordi
Nota: la recepta, una vegada més, és de Minouchka -he copiat directament les seves proporcions- però he fet unes petites variacions. He hagut d'afegir força més farina, i només he posat una culleradeta de cafè de llevat sec de forner (per 25 grs de llevat fresc correspondrien dues culleradetes de cafè de sec) i he deixat llevar més estona.

Si ho fem a mà, desfem el llevat en una mica d'aigua tèbia i  ho deixem uns 10 minuts. Barregem les dues farines, incorporem la sal i el llevat. Afegim poc a poc l'aigua tèbia i comencem a amassar amb força. Hem d'amassar bé durant 10 minuts. Tapem la massa amb un drap i deixem llevar almenys 1 hora (dins del forn tebi és ideal). Partim la massa amb un ganivet de serra en les peces que volguem i donem forma. Les posem sobre una safata amb paper de forn, i tirem a sota i sobre dels pans la sèmola d'ordi.

Deixem reposar una altra horeta. Preescalfem el forn a uns 170º amb un recipient amb aigua, i enfornem (uns 15 minuts si són peces petites, mitja horeta si només hem fet un pa).


EDICIÓ DEL POST EL 22/03/2012

He de donar les gràcies a F. Mas i Castanyer que m'ha fet adonar d'un error al post. L'havia titulat inicialment "Pa de civada", quan en realitat és "Pa d'ordi". L'error prové d'una falsa traducció:

Cebada (castellà) -> ordi (català) -> orge (en francès)
Avena (castellà) -> civada o avena (en català) -> avoine (en francès)

Pans d'ordi

5 comentaris:

  1. La veritat és que té molt bona pinta, però Uffff, a 1 euro per 200 grs de farina no el penso fer hehehe.

    ResponElimina
  2. jeje s'ha de reservar per les festes de guardar..!!!!

    ResponElimina
  3. Molt interessant i útil aquest bloc.
    En aquest apunt i ha una confusió: L’orge no és la civada = ‘avena’. L’orge és l’ordi = ‘hordeum’ = cebada. I aquesta foto que posa sèmola de civada és de sèmola d’ordi.
    A les botigues d’alimentació marroquines es poden trobar paquets de sèmola d’ordi d’1 kg a 1,5 euros.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per la teva apreciació!
      Quan la nena em doni un moment de tranquil.litat editaré el post :)
      Pel que fa al tema de comprar la sèmola, justament em queixava de que és fàcil trobar la sèmola però gairebé impossible trobar la farina, i si es troba, és escandalosament cara :)
      Una salutació,

      Elimina
  4. Hola, pots comprar farina d'ordi bio a molt bon preu a Josep Mestre, veuràs la informació a la seva web pepmestre.com . De fet he arribat al teu blog perquè li vaig comprar farines i no sabia cap recepta de pa amb aquest cereal. L'enhorabona pel teu blog és fantàstic.

    ResponElimina