dilluns, 5 d’octubre del 2015

Tomàquets maâsline, melmelada de tomàquet


El ramadà ha passat, la festa del xai també, l'estiu ens diu adéu i la rutina ja s'ha instal·lat a casa. Abans que ens n'adonem ja tindrem la festa d'Aixura aquí, serà sobre el 23 d'octubre, dia amunt o dia avall. Recordeu que la festa d'Aixura al Marroc és la festa dels nens: se'ls regala roba, joguines, caramels i grans i petits es delecten amb tota mena de fruits secs. Els infants ho celebren des de força dies abans tocant els bandirs i taârija amb cants i rialles. Aixura, una altra ocasió que tindrà la petita Salma per rebre un petit obsequi.

Per la meva banda, estic treballant intensament en nous projectes relacionats amb la cuina, espero ben aviat poder-los definir del tot per poder-vos-els explicar, estic segura que us agradaran i us seran útils.

La melmelada de tomàquet d'avui està feta amb els últims tomàquets de l'hort dels meus pares. Tant la podem presentar com amanida, com melmelada per menjar-la amb un tros de pa com tenir-la ja a punt per incorporar-la en un tagin, per exemple, amb un tagin de pollastre, tomàquets i mel.

Ingredients

2 quilos de tomàquets ben madurs
Una cullerada sopera de canyella mòlta
3 cullerades soperes de sucre
3 cullerades soperes de mel
Un bon raig d'oli de gira-sol o un tros de mantega
1 cullerada sopera de grans de sèsam per decorar

Preparació

Escaldem els tomàquets amb aigua bullent. Els retirem, pelem, tallem per la meitat i en retirem el cor i les llavors. En tallem la carn a quadradets.

En una cassola, hi escalfem l'oli o un tros de mantega. Hi afegim els tomàquets i els coem a foc mitjà-baix, remenant-los amb una cullera de fusta fins que l'aigua dels tomàquets s'hagi evaporat.

Llavors hi afegim la canyella, el sucre i la mel. Deixem reduir, remenant-ho contínuament perquè no se'ns enganxi. Els provem per si cal afegir més mel (a Marroc agrada molt dolça i n'afegeixen gairebé el doble). Quan comenci a enfosquir, apaguem el foc.

Servim amb un grapat de llavors de sèsam.

Bsaha wa raha, bon profit!

4 comentaris:

  1. Hola Georgina,
    M'agrada aquesta recepta!! Em recorda el tajin de pollastre, tomàquet i ametlles que serveixen a Dar Mimoun a Marrakech ;)
    Si tinc una estona ho faré aquest cap de setmana. Se t'acudeix com podria conservar aquesta "melmelada" per tal de rentabilitzar l'estona emprada durant una bona temporada?
    Una forta abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Bertika!!
      Perdona pel retard, en el moment de veure el comentari no podia contestar i em va fugir del cap!!
      Jo l'he fet servir justament pel tagin de pollastre i tomàquet, tot i que originalment això és una amanida. Però jo sincerament no puc menjar-me-la així, i amb pa tampoc, no hi estic acostumada, però en tagin sí que m'ha agradat!!
      Per la conservació, jo hi he posat molt menys sucre del recomanat per una melmelada, o sigui que si ho fas així, una setmana com a molt a la nevera, si hi poses el mateix sucre que una melmelada (la meitat de la fruita, si no vaig errada), llavors sí que es conservaria temps.
      M'alegro de llegir-te, espero que estigueu bé!!...
      Una abraçada!!

      Elimina
  2. M'encanta la melmelada de tomàquet, quan era petita ens ajuntàvem amb els veïns de dalt i en fèiem,. Hem porta record d'infantesa, jo de tant en tant en faig. Petons guapa.

    ResponElimina