dijous, 10 d’octubre del 2013

La mà de Fàtima {DIY} o fes-ho tu mateix


La mà de Fàtima és un amulet o talismà molt conegut i utilitzat sobretot al nord d'Àfrica per protegir-se del mal d'ull. Anomenat també khamsa (en àrab, cinc, pels cinc dits de la mà), molts creuen que protegeix de les influències negatives. S'associa els seus cinc elements als cinc pilars de l'islam, però sembla que aquest símbol ja existia des dels temps dels cartaginesos. De fet, és un símbol utilitzat també pels jueus, qui l'anomenen mà de Míriam.

Sigui com sigui, és un dels elements més característics i estimats del Marroc. La trobem en penjolls i joies de tota mena, a la porta de les cases, en quadres o dibuixada als llocs més inversemblants. Quan va néixer la petita Salma, volia fer un petit present a la família, i em va semblar que fer aquestes petites mans en format imant per la nevera seria molt encertat. Per això us explico com fer-ho, per si us animeu a fer un regal personalitzat molt fàcil, econòmic però molt especial.

Necessitem:

Una fulla de goma EVA
Una fulla imantada o imants reciclats
Tatxes de colors verdes i grogues
Pasta Pébeo metalitzada
Superglue

Busquem per internet la imatge de la mà de Fàtima que més ens agradi. La imprimim a la mida desitjada i l'utilitzem com a plantilla sobre la goma EVA. La goma EVA es retalla amb tisores de paper sense problemes, això sí, intentem que el dibuix sigui el més rectilini possible per tal que el tall sigui net.

Retallem els imants i els enganxem al revers de les mans de Fàtima amb superglue. Enganxem també la pedra de color al centre de la mà.

Amb la pasta Pébeo metalitzada fem petits puntets (per fer un dibuix a mà alçada cal molta pràctica), resseguint el perfil de la mà. Deixem assecar 24 hores i l'endemà repassem els puntets perquè ens quedin més gruixuts i perfectes.

Per acabar el regal

Paper de cel.lofan transparent per embolicar les mans de Fàtima
Cinta daurada per tancar-les
Càpsules de paper per mini-dolços
Sellou en petites boletes
Mini bossetes de plàstic transparent
Cartolina per imprimir el nom 

Un cop les mans de Fàtima acabades, retallem un rectangle de paper cel.lofan, les emboliquem i les lliguem amb cinta daurada.

El detall comestible és el sellou de Ramadà modelat en petites boletes i posat en les mini càpsules de paper (mireu la foto de la recepta, són darrera la piràmide de sellou). En poseu tres o quatre a les bossetes de confits i ho lliguem a la mà.

Imprimim el nom o la frase que vulguem en una cartolina, la retallem i la afegim a la mà.

On comprar-ho tot

La fulla de goma EVA, la pasta Pébeo i la cartolina en papereries.
Fulla imantada, en una botiga de manualitats o bé recicleu-ne, com jo.
Pedres de colors: en una merceria ben assortida, jo a "La Moda" de la Plaça del Vi de Girona.
Superglue, paper cel.lofan per embolicar, cinta daurada: als xinos.
Mini càpsules de paper: en una carnisseria marroquina.
Mini bossetes de plàstic: en una botiga de llaminadures que fan detalls per casaments (són les utilitzades per posar confits).

Felices manualitats!

4 comentaris:

  1. Moltes gràcies, Georgina. T'ha quedat molt bé, un detall molt bonic!!!
    No coneixia la goma EVA, no n'havia sentit a parlar. Ho he buscat a google. Gràcies!

    ResponElimina
  2. Muchas gracias, la verdad es que no estaba al tanto de esto, pero como bien dices, buscaré en internet y te ha quedado precioso!
    un beso

    ResponElimina
  3. Recordo molt bé la mà de Fàtima dels viatges que he pogut fer a Tuníssia i Marroc i sempre m'ha semblat un símbol molt especial... El detall que has fet és molt bonic, t'ha quedat molt bé :)
    Marta

    ResponElimina