dijous, 8 de setembre del 2011

Tagin de peix

Tagin de peix

A casa, el tagin de peix és un dels tagins de presència setmanal obligada. Moltes vegades el preparem els dissabtes, perquè mengem bo i sa i sobretot, perquè no porta gens de feina: només cal preparar la chermoula -barreja d'espècies amb coriandre, julivert, oli i vinagre o llimona-, pelar les verdures i poca cosa més, ja que un cop feta aquesta feina, hi afegim el peix, tapem, coem i degustem!

El podem preparar amb qualsevol tipus de peix. Normalment es prepara amb daurades senceres o bé lluç sencer de tamany mitjà, que aguantarà bé la cocció de gairebé tres quarts d'hora. Si el preparem amb peix a rodanxes, hauríem de triar un peix de carn més forta, com la tonyina, perquè no se'ns desfaci o bé tallar-lo ben gruixut.

Ingredients per a dues o tres persones

1 daurada, lluç mitjà o qualsevol peix de carn més aviat forta
Un parell de patates grosses
Un parell de pastanagues
Un tomàquet gros
Unes rodanxes de llimona

Per la chermoula

3 grans d'all picats
1 cullerada sopera de coriandre picat
1 cullerada sopera de julivert picat
1 culleradeta de cafè de sal
1 culleradeta de cafè de pebre vermell dolç
1 culleradeta de cafè de barreja d'espècies per peix "tjleta el hut" (facultatiu, es compra al Marroc)
Un polsim de pebre negre
Un polsim de pebre vermell picant (facultatiu)
Un polsim de colorant o uns filaments de safrà natural
Un raig de vinagre suau o el suc d'un quart de llimona
Oli d'oliva suficient per amalgamar tot l'anterior

Preparació

Barregem tots els ingredients de la chermoula. Si tenim temps, impregnem el peix per tots costats amb la chermoula i deixem marinar una hora a la nevera. Si no ho podeu fer, no us preocupeu, el plat surt bo igualment.

Disposem les patates pelades i tallades a rodanxes al fons del tagin, ben col.locades. Pelem i tallem les pastanagues a tires i les col.loquem sobre les patates. Hi disposem també el tomàquet tallat a rodanxes. Hi podem afegir les verdures que tinguem més a mà o que ens vinguin més de gust, com una mica de pebrot vermell o verd, carbassó, o d'altres.

Posem el peix impregnat amb la chermoula a sobre el llit de verdures. Posem mig got d'aigua al recipient on hem fet la chermoula per aprofitar-ne les restes i ho tirem sobre la verdura. Com que la chermoula ja porta sal, no caldrà afegir-ne. Adornem el peix amb les rodanxes de llimona.

Tapem el tagin i deixem coure entre mitja hora i quaranta-cinc minuts, segons la grandària del peix.

Degustem amb un bon pa casolà.

Bon profit, bessaha wa raha!

12 comentaris:

  1. este tipo de platos son hiper pendientes en mi vida, pero es que aún tengo que conseguir el tagine...

    ResponElimina
  2. hola Sole! aunque no tengas el tagine, prueba con una cazuela de barro normal o bien una de aluminio de toda la vida, te va a salir bueno igualmente... :)
    un saludo,

    ResponElimina
  3. Una recepta senzilla i saborosa, m'agrada!

    ResponElimina
  4. uf, em costa imaginar una cocció de 45 mins per a un peix. A mi que m'agrada poc fet...

    :)

    ResponElimina
  5. jeje... pensa que el peix està sencer!!! :D

    ResponElimina
  6. Cada cop que entro per aquí pensoq ue li he de treure més partit al tagin... quina pinta que té aquest peix!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  7. Quina meravella de recepta.
    Pregunta:
    El Tagin es fa a foc convencional o es per el forn? a l'ikea en tenen un de molt bonic que es d'acer, que si es per foc amb vitroceràmica( es el que jo tinc) deu anar millor que no un de fang.

    http://www.ikea.com/es/es/catalog/products/60087707

    ResponElimina
  8. Hola Marta!
    El tagin original no és res més que una cassola de fang amb tapa cònica. Normalment es fa servir pel foc de gas, però en ser de terrissa, també pot anar al forn.
    Pels tagins més moderns, has de mirar les indicacions del fabricant, si és per gas, vitro, inducció, etc etc.
    Aquest de l'Ikea ja et tenia fitxat... però he d'esperar a que se'm trenquin els tagins que ja tinc (un de terrissa i l'altre de ferro colat) per justificar la despesa ... ;)
    Una abraçada,

    ResponElimina
  9. Gracies per la informació i l'explicació, el de l'ikea posa que pot anar a la vitro.

    ResponElimina
  10. Felicitats per el blog. Salutacions desde el desert.

    ResponElimina
  11. mersi, i ben retornats, que ja us tenia fitxats! ;)

    ResponElimina
  12. Jo he provat algun dia de fer peix al tagin, però no m'acaba d'agradar el resultat. Provaré de fer-ho amb una barreja de chermoula, a veure si em surt millor :-)

    I en resposta als temps llaaargs de cocció, val la pena tenir en compte que al tagin res queda eixut, perquè no es perd líquid de cocció!

    ResponElimina