diumenge, 5 de setembre del 2010

Pa marroquí cuit a la paella - Hobz l ma9la

Pa cuit a la paella

A Marroc hi podem trobar dos tipus de pa: el cuit al forn i el cuit directament al foc. El pa cuit al forn és el més habitual, però no per això aquest pa cuit amb paella deixa de ser igualment deliciós. El trobem molt sovint amb el nom de "batbot" (o batbout, escrit a la francesa) quan és de tamany més petit, des de peces tipus hamburguesa fins a molt més petites, gairebé tipus canapé.

De la mateixa manera que el pa cuit al forn, hi ha tantes receptes com llars hi ha al Marroc: unes cent per cent sèmola, d'altres barrejada amb farina en diferents proporcions, també hi ha qui hi afegeix una mica de sèmola gruixuda.... Avui us passo una d'aquestes receptes, fàcil i deliciosa.

Ingredients per un parell de pans

2 bols de sèmola fina
4 cullerades soperes d'oli de girasol
2 culleradetes de cafè de sal
1 cullerada de cafè de sucre
1 cullerada cafè llevat pa deshidratat (Sboula per mi)
Aigua tèbia 

Per les proporcions jo em regeixo per la norma de 500 grs farina + 10 grs sal + 1 c cafè de llevat deshidratat (que serien 10 grs de llevat de París fresc). Per tant, peso la sèmola i adapto la quantitat de sal i llevat. El mateix per l'aigua, la proporció sol ser 1 bol d'aigua per dos de sèmola o farina, però no us en refieu, depèn de cada farina i sèmola. Per tant, cal tirar-la a poc a poc en funció de com veiem la pasta.

Barregem tots els ingredients i s'amassa durant uns 15 minuts. Jo ho faig amb el programa "amassat" de la panificadora, però evidentment es pot fer a mà. La massa ha de quedar llisa i suau, ni enganxosa ni dura.

Un cop amassat, enfarinem el marbre i dividim en peces, formem els pans ben rodons i plans i deixem llevar unes dues hores ben tapadets amb un drap fins que hagin doblat de volum. 

Acte seguit els coem en una paella (preferiblement amb fons gruixut) a foc mitjà girant-los contínuament.

Boníssim amb un tajin, o amb formatge o dolços, o sol.... Bon profit!!

4 comentaris:

  1. gracias, me gustaria preguntarte por la panificadora:
    sale a cuenta?
    gasta mucha electricidad?
    cuanto tarda desde que se pone hasta el terminado?
    aconsejame y gracias de nuevo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      Si te refieres a si sale a cuenta económicamente comparando con lo que vale el pan en una gasolinera, quizá no. Pero una panificadora te da la posibilidad de hacer un pan mejor que las baguettes congeladas. En la misma máquina puedes cocer el pan que es tipo de molde, i si no, la utilizas cómo robot amasador y sacas la masa, le das la forma que quieres y la cueces en un horno convencional. Da trabajo pero recompensa.
      En cuanto a los tiempos, el programa completo suele ser de 3,5 horas, pero piensa que la mayoría del tiempo es de levado, es decir, no hay que hacer nada. Por ello no creo que gaste mucha electricidad, puesto que la máquina queda en el mínimo, da un poco de calor para acelerar el levado y ya está.
      Yo antes de tener la niña nunca compraba pan, cuando dominas la técnica, te organizas y siempre tienes pan tuyo (o lo haces el fin de semana y lo congelas). Básicamente la utilizo de robot, ya que el tipo pan de molde no me gusta demasiado, y ahora, con el bebé, hago incluso los bizcochos, utilizando la función de horno de la máquina.
      Para mí, es una buenísima inversión. Valora si te gusta cocinar, si tienes un poco de tiempo para probar recetas, etc, sinó se convertiría en otro cacharro en la cocina.
      Por cierto, yo tengo la del Lidl, da buenísmo resultado.
      Un saludo

      Elimina
  2. que me recomiendas para hacer masas la panificadora o los robots que llevan varias varillas?gracias estoy por comprar pero no se cual? gracias

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!!
      Supongo que a robot de varillas te refieres a estos tipo Kitchenaid... Yo tengo panificadora, y la utilizo exclusivamente para amasar... alguna vez he cocinado también bizcochos en la misma.... A mi me va muy muy bien, yo tengo la famosa panificadora del Lidl, y no puedo estar más contenta... O sea que no te puedo orientar para las Kitchenaid, pero veo muchísimos blogs que la utilizan y estan muy contentas... supongo que si sólo quieres amasar te resultaría mejor una panificadora, y mucho más económica :)
      Saludos!

      Elimina