dijous, 3 d’octubre del 2013

Msemmen amb ceba


Els msemmens són la crep estrella del Marroc. Són baratíssims i enormement versàtils, ja que es poden degustar sols o bé farcits d'ingredients salats, com carn picada, tonyina o verdures, sempre cuinats amb una chermoula (barreja d'espècies), o bé dolços, amb mel o mermelada.

La idea de la recepta d'avui ve arran del comentari d'un dels membres del grup de Cocina de Marruecos, un brasiler que havia passat uns mesos a Casablanca i havia tornat amb l'olor i sabor del msemmen gravat a les seves papil.les. El farcit amb ceba és un dels més senzills, ja ho veieu, només ceba amb les espècies de rigor que els marroquins mai obliden, però ja ho veureu, no li fa falta res més.

Recordeu que podeu congelar els msemmens sense problema, així que no tingueu mandra, un bon msemmen bé s'ho val!

Ingredients per 10 msemmens

300 grams de farina
300 grams de sèmola fina
400 ml d'aigua tèbia
Una cullerada de postres de sal
1 polsim de llevat de forner deshidratat (opcional)
Un grapat de sèmola fina per plegar els msemmens
Mig bol d'oli de girasol i mantega fosa a parts iguals

Pel farcit de ceba
Unes 6 ó 7 cebes grosses picades
1/4 de culleradeta de cafè de pebre negre
1 cullerada sopera de comí mòlt
1 cullerada de postres de pebre vermell mòlt
Mitja culleradeta de cafè de cúrcuma o colorant
Sal
Un grapadet de julivert i coriandre picats
Un raig d'oli de girasol o oliva

Preparació

Barregem la farina, la sèmola, la sal i el polsim de llevat de forner i hi afegim a poc a poc l'aigua tèbia, pastant enèrgicament. Separem la massa en porcions del tamany d'una mandarina i les deixem reposar. De tota manera, per la preparació dels msemmens us adreço directament a la recepta ja publicada, on hi ha un detallat pas a pas amb vídeo i uns consells per assegurar-ne l'èxit total. Igualment he fet un pas a pas en foto que us poso més avall.

Apart preparem el farcit de ceba. Escalfem un raig d'oli en una paella i hi aboquem la ceba amb les espècies i la sal. Tapem i deixem fer a foc mitjà fins que la ceba estigui ben transparent. És important utilitzar la mínima quantitat d'oli possible, ja que el msemmen ja en porta força.

Un cop reposada la massa dels msemmens, procedim de la manera habitual. Estenem la massa ben fina, untant-nos les mans amb la barreja d'oli i mantega. Un cop estesa, hi posem un parell de cullerades del farcit de ceba, repartint-lo bé. Pleguem el msemmen espolvorant amb sèmola fina. Formem tots els quadradets i els deixem reposar sota un paper film.

Passem a coure'ls: escalfem una paella amb unes gotes d'oli, aplanem el primer msemmen i el coem a foc mitjà. Quan comencin a formar-se bombolles a la superfície, ja el podrem girar.

Servim els msemmens calents o tebis per un bon berenar.

Bessaha wa raha, bon profit!

12 comentaris:

  1. Que bons, i quina bona idea!!! Es que tot el que es de farcir...es bo, bo!!!!!!!!! me'ls apunto!

    ResponElimina
  2. Qué ricas y estupendo que se puedan congelar. Un abrazo, Clara.

    ResponElimina
  3. coucou ma belle,
    que de belles recettes he??? ça donne envie de déguster ces msemnat
    bisous à toi e à ta princesse.

    ResponElimina
  4. És una dels meus menjars preferits del Marroc....sempre m'ho havien fet, casolà, de vegades per berenar, i haig de dir que em torna boja...i per molt que ho hagués vist fer desenes de vegades, mai m'ho vaig apuntar...ara ja puc fer-ho perquè tinc la recepta! gràcies Georgina ;)

    ResponElimina
  5. Al meu company li encanten, ells mateixos ja constitueixen excusa suficient per tornar cada vegada, diu... Provarem de fer-ne a casa, això que es puguin congelar, m'ha convençut!

    ResponElimina
  6. Mmm quina delícia, No els he provat, ja mi puc estar posant

    ResponElimina
  7. Osti m'agrada eh!! No ho he probat però només amb les fotos... la ceba es lo més bo, y en crep, ni m'ho puc imaginar:)

    ResponElimina
  8. Jo els vaig probar, els meus portaven també carn, molt bons.

    Muas!

    ResponElimina