La basboussa és un llaminer bescuit de sèmola banyat en xarop. Molt popular a l'Orient Mitjà, Egipte i Grècia, la trobem preparada en mil i una receptes. Totes les fórmules, però, comparteixen el fet de ser fetes amb sèmola -més o menys gruixuda i en proporcions variables- i en ser banyades un cop cuites, tant per un xarop a base d'aigua i sucre, com per mel o mermelada, tot plegat aromatizat amb llimona, aigua de flor de taronger o aigua de roses. S'hi afegeixen també tota mena de fruits secs, com ametlla en pols, coco o bé s'adornen amb ametlles o nous senceres. Amb totes les receptes aconseguim un dolç finíssim i amb un gust exquisit.
A Marroc n'he provat diferents versions, unes van des de la coca de iogurt habitual mullada amb mermelada (a la que han substituït la farina normal per sèmola gruixuda) a altres que tenen massa xarop pel meu gust. A còpia de buscar i remenar, finalment m'he quedat amb la recepta d'Imane de Yummyfood, que dóna un bescuit molt fi. En quant al xarop, hi poso la meitat de l'indicat originalment, ja que sinó trobo que queda excessivament dolç.
Ingredients
2 iogurts naturals (jo els poso grecs. Utilitzem el pot de iogurt buit com a mesura per la resta d'ingredients)
2 pots de sèmola fina
2 ous
2 pots de sucre
1 pot d'oli de girasol
Mig sobre de llevat químic Royal
Pel xarop
200 ml d'aigua
150 grs de sucre
1 cullerada d'aigua de flor de taronger
Per la decoració
Fruits secs al gust: ametlles pelades i partides, nous pelades...
Preparació
Barregem tots els ingredients de la basboussa i ho aboquem en un motllo quadrat o rectangular. Hem de tenir en compte que no ens ha de quedar un bescuit alt, el meu motllo és quadrat i fa uns 25 cms. de costat.
Ho coem en el forn preescalfat a uns 180º uns quinze o vint minuts. Ens ha de quedar cuit però a penes daurat. Per saber si és cuita, punxem amb un ganivet o escuradents fins que ens surti net.
Mentre la basboussa es cou al forn, fem el xarop. Posem a escalfar l'aigua amb el sucre i l'aigua de flor de taronger. Ho bullim una estona a foc fort fins que veiem que el xarop ha pres una mica de consistència. Deixem refredar.
Un cop cuita la basboussa, la traiem del forn i la deixem refredar una estona. Llavors hi aboquem el xarop en dues o tres vegades per tal que aquesta absorbeixi el xarop. Pel meu gust, val més quedar-se curt de xarop i posar-ne més la pròxima vegada, ja que sinó queda massa dolç i aquesta dolçor no permet apreciar el gust del bescuit.
Un cop ben fred, tallem en rectangles o quadrats, adornem amb mitja ametlla o mitja nou. Posem les porcions en papers individuals i servim.
Besaha wa raha, bon profit!
Tiene que ser una delicia, te ha quedado con un color y una textura perfecta. Un abrazo, Clara.
ResponEliminaGracias Clara!! Y riquísima! :)
EliminaUna deliciosa bomba calórica, para eliminarla con una buena sesión de danza...
ResponEliminaJaja, tu para quemarla no tienes problema, dichosa tú! ;)
EliminaUn abrazo,
A Egipte i Turquia vam arribar a ingerir quantitats indecents d'aquests dolços... A Barcelona n'hem descobert una pastisseria genial on comprar-ne... Però ara que tinc la recepta, m'hi atreveixo i ho faré jo mateixa! Mercès!
ResponEliminaHola guapa!!
EliminaÉs molt i molt senzilla, ja ho veuràs... això sí, com et comento, hi ha moltíssimes receptes amb resultats força diferents, hauràs d'anar provant a veure si et donen la que t'agrada...
Una abraçada,
Fet!
EliminaAhir vaig tenir una estona i m'hi vaig posar. Estava vertaderament bo!!! I ben senzill de fer. Una abraçada!
no saps quan me n'alegro!!! :)
Eliminauna basbousa muy rica, bravo guapa
ResponEliminabisous
merci, zouina!
EliminaUn abrazo,
Tiene una pinta extraordinaria, nunca lo he comido pero intentare encontrar la sémola y hacerlo. Besos
ResponEliminala sémola la encontrarás en los hipers tipo Alcampo y en las carnicerías islámicas... ya me dirás el resultado!
EliminaUn abrazo,
mmmm quina pinta té aquest pastís! Justament he comprat sémola fa poc, així que el provaré de fer, segur que és boníssim!
ResponEliminaPetons!
Hola guapa!
EliminaJa em diràs doncs la teva opinió, ja veuràs que és súper-fàcil!!!
Una abraçada,
Quina delícia ja hem llepo els dits nomes de veure'l. La sèmola fina es sèmola en pols?
ResponEliminaHola Marta!!
EliminaDoncs sí, la sèmola fina és la sèmola mòlta de gra més fi que puguis trobar. A les carnisseries marroquines hi ha normalment sèmola gruixuda i sèmola fina amb ús equivalent al de la farina, i apart, cuscús de gra més o menys gruixut per coure com a pasta...
Una abraçada!
Hola Georgina, nos gusta mucho tu blog y lo hemos elegido para entregarte un distintivo Liebster Award. Pásate por nuestro blog y lo recoges. Un beso
ResponEliminahttp://susypaco.blogspot.com.es/2013/04/premios-liebster-award.html
Muchísimas gracias por haber pensado en mí!!
EliminaEstos pequeños (grandes) gestos son los que me animan a seguir adelante ;)
Gracias y un gran abrazo,
Quin dolç més bo!!! Queda apuntadíssim. Per cert, l'aigua de flor de taronger on es pot aconseguir? Salutacions
ResponEliminaHola Francesc!
EliminaL'aigua de flor de taronger la trobaràs en qualsevol carnisseria marroquina o en els súpers, a la secció de pastisseria, n'hi ha normalment de la marca Vahiné. En castellà és aigua de flor de azahar. També la trobaràs en herboristeries.
Una abraçada!
Què bo! Sambla tan flonjo i humit...
ResponEliminaquina mesura es 2 pots de semola fina, 2 pots d'iogurt?
ResponEliminaun cop has buidat els dos iogurts, agafem un dels pots buits i l'utilitzem per mesurar la resta d'ingredients: el que hi cap dues vegades de sèmola fina, de sucre, etc.
EliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina