dilluns, 18 d’octubre del 2010

Tagin de xai amb codonys a la mel - Tajine lghanmi chefarjale bilaasal



Avui us porto una recepta molt de tardor, on l'ingredient estrella és el codony. Perquè sí, podem menjar codony d'una forma diferent al membrillo de sempre... La veritat és que no sé si en la cuina catalana s'hi afegeix a algun guisat.... almenys jo no ho he vist mai!

Podem trobar aquest tagin en dues versions: l'estrictament salada, on el codony substitutueix la patata, i el dolç. En la versió dolça, la salsa és la mateixa que es fa pel famós tagin de carn amb prunes. 

A aquest tagin li van seguir unes postres simples de magrana amb suc de taronja.... tardor total!!

Ingredients per 3 ó 4 persones

Un tros de carn de xai de 600 / 700 grs (també es pot fer amb carn de vedella)
2 ó 3 codonys
Un parell de cebes de Figueres
1 c cafè pebre
1 bastonet de canyella
Uns brins de safrà
1/2 c cafè de colorant
2 c soperes de sucre
1 c cafè de canyella en pols
4 c soperes de mel
Sal
Oli 

Tallem la carn en dos o tres trossos. Els posem directament dins l'olla a pressió amb l'oli, la ceba ratllada, la sal, el pebre negre, els brins de safrà, el colorant i el bastonet de canyella. Deixem fer uns minuts i tot seguit cobrim d'aigua i tapem l'olla. Deixarem fer fins que la carn sigui gairebé cuita, el temps serà segons l'olla a pressió que tingueu (la meva entre un quart i vint minuts).

Obrim i hi afegim el sucre i la canyella en pols. Quan ja tinguem la carn ben tendra, la treurem i la reservarem apart.

Netegem bé els codonys i els tallem a quarts, sense pelar. Els tirem al caldo i hi afegirem la mel. Deixem fer fins que els codonys estiguin ben tendres (segons la seva mida, els meus van trigar un quart d'hora). A mesura que vagin quedant cuits, els retirem i reservem, amb compte perquè es trenquen. 

Deixarem reduir la salsa.

Quan ja estigui gairebé a punt, hi afegirem altre cop la carn i els codonys perquè s'escalfin. Servir en un plat gran, amb la salsa a sota, la carn al centre i els codonys ben posats al voltant.

Que el disfruteu!!

7 comentaris:

  1. T'he de dir que si es fa servir en guisats de cuina catalana, encara que no és gaire sovint i crec que s'ha perdut molt. Però a la tardor no era tan extrany posar-ne en els estofats i encara hi ha gent que ho fa... sense anar gaire lluny... jo mateix :)

    ResponElimina
  2. mersi per la informació, la veritat és que mai ho havia sentit... de fet m'ha costat trobar on comprar els codonys ... i no em val que tu encara els facis servir; tu ets un artista!!! ;)

    ResponElimina
  3. hola,
    m'agrada molt el teu blog, és molt interessant..crec que sí que hi ha alguna recepta per Girona amb carn i codonys, però no se si actualment la fa algu o ha quedat en cosa d'àvies!

    ResponElimina
  4. Quan vaig estar a Fes vaig probar el millor tagin del Marroc, després vaig tastar d'altres però com aquell no vaig trobar cap!!! ara quan he vist la foto d'aquella recepta m'enrecorda't i se m'ha fet la boca aigua...mmmmmmmmmmm

    ResponElimina
  5. aquest tagin està boníssim, la veritat és que els tagins dolços-salats són els meus preferits... mmm!!!!!

    ResponElimina
  6. Hem provat la recepta i ens ha encantat.
    Voleu veure com ens ha quedat, o altres receptes que preparem? Visiteu:
    www.olialsetrill.blogspot.com

    ResponElimina
  7. moltes gràcies, aquest és el millor reconeixement: re-comprovar que són receptes bones i que funcionen!
    una salutació,

    ResponElimina