diumenge, 10 de gener del 2016

Mesfouf, cuscús amb magrana


Ja hem encetat el 2016, un nou any que espero vingui carregat de salut, pau i amor per tothom. Un nou any que comença amb el signe d'una etapa nova a la nostra família marroquina, ja que el mes de desembre ens va deixar Hajja Malika, la meva sogra. Una dona com moltes al Marroc: vídua des de feia anys, amb sis fills que va criar amb molta força i coratge, i diabètica, vertadera pandèmia al Marroc. I ara que començava a albirar el miratge d'una vida més reposada, Déu se la va emportar. Sortosament, va poder realitzar el seu somni fa un parell d'anys, fer el Haj, la peregrinació a la Meca en el temps de l'Aid el Kebir o festa del Xai.

Avui fa just 40 dies de la seva mort, i al Marroc aquest dia tradicionalment es reuneix la família per recordar al difunt, honorar-lo i acompanyar a la família. Se serveix habitualment un cuscús.

Avui a casa hem preparat un cuscús una mica diferent, un cuscús que se serveix pels postres, abans de la omnipresent fruita; un cuscús dolç amb magranes d'aquesta llarga tardor o primavera avançada que estem vivint aquest hivern. A aquest cuscús se'l sol anomenar mesfouf, i hi podem afegir grans de raïm o fruits secs com les ametlles, nous o panses.

Ingredients

500 grams de cuscús de gra mitjà o fi
1 bon raig d'oli
Un pessic de sal
75 grams de mantega
Per servir
1 o 2 magranes
2 cullerades soperes de sucre
Unes gotes d'aigua de flor de taronger

Preparació

Omplim l'olla de la cuscussera amb un litre i mig d'aigua i l'escalfem. Hi afegim mitja llimona perquè l'olla no ennegreixi.

En un gran plat, hi posem el cuscús i hi repartim un raig d'oli generós. Ho treballem amb les mans o una cullera de fusta perquè tots els grans s'impregnin d'oli. Hi afegim uns 200 ml d'aigua i ho remenem perquè quedi ben repartit.

Posem el cuscús al cistell de la cuscussera, l'encaixem sobre l'olla amb aigua bullent i deixem coure uns 20 minuts, fins que el vapor travessi els grans de cuscús. Retirem el cuscús i el posem al gran plat. Salem i el tornem a mullar amb 200 ml d'aigua. Ho treballem perquè tots els grans quedin humitejats i desfem totes les boles de cuscús que s'hagin aglomerat. Tornem a posar al cistell de la cuscussera i tornem a coure uns 15 o 20 minuts, fins que el vapor travessi els grans de sèmola.

Per tercera vegada, aboquem el cuscús al plat i sense mullar-ho aquest cop, desfem totes les boles que s'hagin apilotat. Tornem a posar al cistell de la cuscussera i tornem a coure 15 o 20 minuts.

Un cop acabada la cocció, posem la sèmola al gran plat, tallem a trossos petits la mantega i ho barregem fins que aquesta es defaci.

Esquitxem el cuscús amb unes gotes d'aigua de flor de taronger, hi afegim dues cullerades soperes de sucre i ho barregem.

Desgranem una magrana i l'afegim al cuscús.

Proveu d'hidratar el cuscús amb llet en comptes d'aigua.

Servim com a postres amb un bon got de llet. Bsaha wa raha, bon profit!

2 comentaris:

  1. el cuscus tant bo en qualsevol forma

    ResponElimina
  2. Quina delícia de recepta, molt ben explicada, gracies per ella.

    No sabia o de la teva sogre, o sento molt per vosaltres, una pèrdua com aquesta sempre deixa senyal en una família. Petons

    ResponElimina