dijous, 9 de setembre del 2010

Les fulles de brick (fulles per bastela/pastilla) - Ouarka

Les fulles de brick són molt utilitzades en la cuina marroquina. Les trobem en les famoses i saboroses "pastilles" i en "bricks", tant dolços com salats. Realment és un complement molt agraït, barat i fàcil d'utilitzar, que fa de qualsevol menjar una festa.

Aquí ho podem comprar per 1,50 eur el paquet de 10 fulles (el fabricant, http://www.sofrabrick.fr) però evidentment també es pot fer a casa.


Segons el llibre "La cuisine marocaine", de Latifa Bennani-Smirès (que és com el llibre de Petete de la cuina marroquina), la recepta és com segueix:

- 500 grs. farina tamisada
- 500 grs. sèmola super fina tamisada
- 1 cc sal
- aigua

Començar a amassar per a aconseguir una massa tipus pa. Amassar molt enèrgicament incorporant poc a poc l'aigua, airejant la massa sense trencar-la, fins a aconseguir una massa molt hidratada però sencera. Per a verificar-ho, agafar una mica de massa entre els dits, deixar-la caure i a mitja caiguda, "pescar-la". La massa ha de seguir els moviments dels dits.

Seguir treballant la massa amb les dues mans i colpejar-la fort contra el marbre. Quan tinguem la massa ben suau i elàstica, la posem dins un recipient, la cobrim d'un o dos mil.limètres d'aigua i la deixem reposar una hora.


Després l'hem de coure en una paella en petitíssimes porcions a fi i efecte d'obtenir una fulla transparent.

Aquesta és la forma tradicional de fer-la, avui en dia trobem la recepta simplificada, a l'abast de tothom, us deixo un video del magnífic blog de receptes marroquines de la Nora.



En un reportatge sobre els diferents tipus de pasta: fullada, de brick, etc, que va aparèixer a la revista de Choumicha, Saveurs et Cuisine du Maroc, hi trobem més informació.

Ens explica que les fulles de brick i les fulles filo són diferents. L'origen de les fulles brick és magribí (les fulles brick de Tunísia i la ouarka de Marroc), mentre que la  pasta filo prové de Turquia. La pasta filo és més fina
Mini pastilles (fulla de brick doble)
que la pasta de brick o ouarka. La preparació és el que les diferencia: la pasta filo és estirada fins a aconseguir fulles fines com el paper de seda, mentre que la pasta brick o ouarka s'aconsegueix tamponant la
massa sobre una paella calenta i es retira quan aquesta ha pres.

Cal anar amb compte quan manipulem les fulles brick, perquè s'assequen en minuts, cosa que les fa inutilitzables. Les hem de treure a mesura que les utilitzem, i si s'han de passar una estona fora de l'envàs plàstic, les protegirem posant-hi a sobre un drap humit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada