dijous, 24 de gener del 2013

Maâmouls de dàtil

Mâamouls de dàtil

El maâmoul és una pastisseria que prové de l'Orient Mitjà, sembla que de Síria i el Líban. Tot i la seva procedència llunyana, és un dels dolços més extesos als països àrabs i Magreb, adaptat als gustos de cada país. Les receptes varien en el fet de l'utilització de la farina i sèmola o només farina, i en el perfum més o menys intens a la flor de taronger o de rosa, i en el farciment: de pasta de dàtil, d'ametlla, de pistatxo o de figues.

Els maâmouls no són difícils de fer, només cal observar atentament la massa per aconseguir una pasta compacta a la vegada que suficientment tova per a manipular-la. També és bo que proveu la versió de farina amb sèmola, com la d'avui i la versió amb farina sola, com la de la Nora. Les dos receptes donen maâmouls semblants però amb matisos diferents ben interessants.

La recepta d'avui és del meu bloc de cuina marroquina de capçalera,  Passion Culinaire de Minouchka.

Pasta de dàtils comercial
Pasta de dàtils comercial
Un altre apunt abans de passar a la recepta. Pel farcit he utilitzat pasta de dàtil comprada en una carnisseria marroquina, però la podeu fer a casa seguint les indicacions d'aquest bloc amb fotos per etapes. És molt fàcil, bàsicament és treure el pinyol als dàtils, coure'ls al vapor uns quinze minuts, afegir-los una mica de canyella i triturar-los.

En quant al motllo de maâmoul, el tradicional és de fusta, però actualment és més fàcil trobar-los de plàstic, més pràctics i nets. El meu en concret està comprat a Casablanca, crec que em va costar un euro o un euro i mig. Aquí no n'he trobat ni tan sols a les carnisseries marroquines que solen tenir una miqueta de tot. Suposo que es tracta d'un producte amb poca sortida i per això no en venen, però potser us el poden portar si l'encarregueu, tot és qüestió de preguntar... 

Ingredients per a uns 40 maâmouls

Per la pasta

250 grams de farina
250 grams de sèmola fina
125 grams de mantega fosa
30 grams de sucre glaç
1 cullerada sopera d'aigua de flor de taronger
1 polsim de sal
1 cullerada de cafè de llevat químic Royal
Aigua (aproximadament 200 ml)

Pel farcit
250 grams de pasta de dàtils
3 cullerades soperes de mantega fosa (facultatiu)
1 cullerada sopera de grans de sèsam torrats
1 cullerada de cafè de canyella
1 cullerada sopera d'aigua de flor de taronger

Per la presentació
Sucre glaç per arrebossar

Preparació

Primer prepararem el farcit. Tallem la pasta de dàtil en cubs i amb les mans comencem a pastar per barrejar bé els ingredients. De seguida la massa agafarà temperatura i ens serà fàcil de manipular. Si veiéssim que ens costa molt, podem afegir-hi una mica de mantega que ens ajudarà a amorosir el farcit. En fem boletes de la mida d'una cirera petita. Reservem.

En un bol gran, barregem la farina, la sèmola, el sucre glaç, el llevat, la sal i la mantega fosa. Amassem i hi incorporem l'aigua de flor de taronger i l'aigua (els 200 ml són orientatius, els afegirem segons com veiem la massa). Ens quedarà una massa compacta però no dura. Tapem amb un film alimentari i reservem a la nevera de dues a quatre hores.

Un cop passat aquest temps, dividim la massa formant el mateix nombre de boletes que de farcit. Agafem una boleta de massa, l'aplanem amb la mà (és una massa molt fàcil de treballar). hi posem la boleta de farcit al centre i la tanquem.

Enfarinem el motllo de maâmoul i hi introduïm la bola de massa. L'apretem bé i la fem sortir amb un cop sec al marbre. Si no tenim motllo Motllo per maâmoulsde maâmoul, podem decorar-les amb qualsevol altre motllo de galeta o bé marcant uns motius amb una forquilla.
 
Disposem els maâmouls sobre una safata de forn coberta amb paper sulfuritzat. Enfornem a 180º uns deu minuts. Han de quedar lleugerament daurats.

Els arrebossem de sucre glaç i a disfrutar!

21 comentaris:

  1. Hola

    On es poden trobar aquests motllos tan curiosos?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      Aquest motllo el vaig comprar a Casablanca, aquí a Catalunya no se'n troben, ni tan sols a les carnisseries marroquines. Potser si els les encarregues te les podrien portar, tot és preguntar-ho.
      Salutacions,

      Elimina
  2. adoro estas masitas dulces, lástima que no tengo ese aparatito! siempre me pregunté cómo es que quedaban tan bonitos, si los ponían en un molde o qué, ahora lo sé, jeje

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola guapa!!!!
      Qué tal estás? Y la princesa?? Espero que muy bien!
      Pues ya ves, ya he desvelado el misterio, todo tiene truco ;)
      Un abrazo,

      Elimina
  3. Què bons són! i què macos t'han sortit amb el motlle, aqui a Espanya deu ser difícil d'aconseguir, no?

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      Com deia abans, jo aqui no els he trobat, però potser si ho encarregues a una carnisseria marroquí t'ho porten, tot és preguntar...
      De tota manera no fa falta, i tu ho saps bé ;), els teus maâmouls et van quedar espectaculars amb el motlle de galetes, ja veus que jo també els he fet servir :)
      Una abraçada,

      Elimina
    2. Gràcies! Ho demanaré a veure si en puc aconseguir, queden molt monos amb els motlles jeje

      Petons!

      Elimina
    3. Ja m'ho explicaràs, doncs... :)
      Una abraçada,

      Elimina
  4. Desconeixia totalment aquestes pastes. Semblen delicioses, i molt boniques
    Marta

    ResponElimina
  5. Que bo,i tant que es deu gaudir amb un menjar tant bo i dolç. A on es venen motllos de maâmoul?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta!
      Doncs aquest està comprat directament al Marroc perquè per aquí no n'he trobat, però potser encarregant-ho a una carnisseria marroquina te'ls poden portar...
      Una abraçada,

      Elimina
  6. Em sembla una recepta boníssima!! Els motllets són molt bonics. He mirat per internet de trobar-ne i són tots de fusta. He vist, però, que els teus són més de material plàstic. Em podries dir on els has trobats? Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Francesc!
      Efectivament, el motllo tradicional és de fusta, però avui en dia els venen de plàstic -qüestió d'estalviar costos, suposo-. El meu està comprat a Casablanca, aquí no en vaig trobar, però potser si ho encarregues en una carnisseria marroquina t'ho poden portar... No recordo bé quant em va costar, diria que un euro o euro i mig com a molt...
      He editat el post i he afegit aquesta informació perquè ja m'havien preguntat abans pel tema del motllo, o sigui que no et sorprenguis si ara veus resolta la teva pregunta directament a l'escrit... ;)
      Una salutació,

      Elimina
    2. Moltes gràcies. A veure si en puc trobar un, de motlle. Salutacions

      Elimina
  7. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. Perdoneu, he eliminat els últims comentaris per error!!! Ho sento!!!

    ResponElimina