dilluns, 19 de desembre del 2011

La meva nova ajudant i el naixement a l'Islam

El primer menú de la Salma

Potser heu notat que estic absent des fa uns dies... però tinc una bona raó: la petita Salma ja és aquí! Va néixer uns dies abans del previst, però tant ella com tota la família estem bé i molt i molt contents. La veritat és que tot i que és molt petita, es porta molt bé i menja amb molta gana!

Donada l'ocasió, crec que és interessant fer un petit recopilatori de les tradicions existents al voltant d'un naixement, que jo mateixa he viscut per primera vegada.

El naixement a l'Islam

El primer que es fa just després del naixement és recitar l'adhan a l'orella dreta del nadó per part d'un home. L'adhan és la crida a l'oració -molts l'haureu sentit en qualsevol país musulmà recitat pel muezzin a les mesquites a l'hora de la pregària. Acte seguit, es recita a l'orella esquerra del nadó la iqama salat, que és un fragment de l'oració quotidiana. L'objectiu del recitat és doble: per un costat, el bebé es familiaritza amb la professió de fe islàmica, i d'altra banda, se'l preserva de la influència de l'infern i els mals esperits. Aquí teniu un video d'un pare recitant l'adhan al seu fill -això sí, no cal que es reciti a ple pulmó com ell, amb un fil de veu és igualment vàlid i fins i tot millor per no sobresaltar la criatura.

També es frega el paladar del nadó un tros de dàtil o qualsevol dolç abans que ingereixi qualsevol altre aliment. Aquest acte pertany a la tradició, a diferència del recitat de l'adhan, que és Sunna (d'obligat compliment).

El nom del nounat

En quant al nom del nadó, aquest pot triar-se en qualsevol moment o imposar-se al setè dia del naixement. Tot i que l'Islam és una religió universal, per tant no és obligatori que els noms siguin àrabs, es prefereixen els noms que apareixen a l'Alcorà -profetes, parents de Muhammad, o bé els noms de savis, o els d'homes i dones pietosos. Els noms que estan prohibits són aquells que tenen connotacions negatives o que produeixen adversió. Igualment es desaconsella posar el nom de dèspotes, idòlatres o tirans. 

La festa del setè dia

Al setè dia se celebra la aqeqah, celebració en la que es sacrifica un xai, una part del qual es consumeix en una gran festa amb parents i amics, i una altra part es dóna en caritat. Si no es pot celebrar el setè dia per qualsevol raó, aquesta es podrà celebrar un altre dia, preferiblement el 14è dia o el 21è després del part. El sacrifici del xai es farà de la mateixa manera que hom ho fa per l'Aid el Kbir, la festa del xai. Quan se sacrifica l'animal, a més d'utilitzar la fórmula "en el nom de Déu", també es mencionarà el nom del nounat, quedant així "oficialitzada" la imposició del nom.

En el dia de l'aqeqah, a més del sacrifici del xai, considerat com a Sunna (d'obligat compliment segons la religió), és tradicional en els bebés de sexe masculí, afaitar-los el cap o bé tallar-los uns flocs de cabells, pesar la quantitat de pèl i oferir-ne el pes equivalent en plata o or en caritat. També en el cas de bebés de sexe masculí se'ls practicarà la circumsició, considerada obligatòria per la majoria de savis islàmics. Aquesta es farà preferentment el setè dia, tot i que a la majoria d'infants se'ls practica molt més tard, sempre abans de la pubertat.

I per menjar...

Durant la quarentena, família i veïnes tenen cura de la recent mare. A aquesta se li ofereix el sellou, gran fortificant que l'ajudarà a recuperar-se del part, i el setè dia, es cuinen plats de festa segons el costum de la casa o regió, com la r'fissa, bastel.les, seffa, i tota classe de crêpes, com el baghrir, m'semmen i dolços que s'ofereixen a la família i veïns.

I com a curiositat...

A partir del moment en que s'és pare, a aquests se'ls pot conéixer pel sobrenom de parentesc amb el fill: en el cas del pare, Abu, i en el de la mare, Umu. A aquests prefixos se'ls afegeix el nom del fill, quedant en el meu cas Umu Salma. Si consulteu blocs escrits per musulmanes fixeu-vos que la majoria utilitzen aquesta fórmula per no desvetllar el seu nom real, sempre escrit amb les més variades grafies: Oumo, Ummu, Um, Omo.... Per exemple, de cuina tenim el bloc de Oumotalal (la mare d'en Talal), Ummu Aisha, Oum Safiya...

No vull acabar sense desitjar-vos unes bones festes de Nadal i bones vacances per qui en tingui, per la meva banda, descansaré uns quants dies... baixa maternal obliga!

27 comentaris:

  1. Ja m'ho imaginava quan no et veia per aquí. Moltes felicitats. Us desitjo el millor a les dues i esperem veure-aviat entre tajines a la Salma. Moltes felicitats i feliç nadal

    ResponElimina
  2. Quina sorpresa!!! Moltes i moltes felicitats a tots! Això és un fantàstic regal de Nadal, de les millors receptes de la vida! Gaudeix molt d'aquests moments tant màgics i especials, bonica!
    Una forta abraçada i us desitjo unes fantàstiques festes al costat de la vostra filla Salma (un nom preciós!). La foto, preciosa!

    ResponElimina
  3. moltes felicitats i gaudiu d'aquesta nova ajudant, per com s'agafa al pit ja es veu que serà de vida!

    ResponElimina
  4. Ohhhhh MOLTÍSSIMES FELICITATS!! :D :D quina nena tan preciosa, de veritat que m'he enamorat quan he vist la foto! Ara a recuperar-se i a créixer, respectivament! jeje
    Confesso que mentre anava llegint les tradicions lligades al naixement no podia evitar arrufar el nas amb la majoria... Però és molt interessant, gràcies per compartir-ho!!

    Un petonet a les dues, bé, i també al pare! jeje

    ResponElimina
  5. Moltes felicitats, Umu Salma ;-)
    M'ha agradat molt aquest recull de costums, si hagués de triar amb un, agafo segur el de cuinar dolços per a la mare!
    Això de fer servir el sobrenom també és típic aquí, però a partir d'anar a l'escola: és complicat recordar tants noms, i acabes sent el pare de o la mare de.
    Bon Nadal i molta força per tirar la criatura endavant!

    ResponElimina
  6. Moltes gràcies per compartir-ho. Quina xiqueta més preciosa!

    ResponElimina
  7. Nena quin bon Nadal, moltes felicitats per tos tres, ara si que en tindràs de feina. Que sigui ben vinguda la Salma a aquest mon, molta paciència i enhorabona.

    ResponElimina
  8. wow! felicitaciones! no sabía que estabas esperando una bebita. vaya casualidad, las dos mandarinas (yo hace casi un año que me cambié de mandarina a sole, je) tuvieron niñas este año! felicitaciones umu salma! :)

    ResponElimina
  9. Hola Umu Salma!! ;P
    Moltes felicitats!!!!
    Has escrit una entrada molt interessant. M'ha encantat llegir-la.
    Gaudeix del moment!
    Un petó!

    ResponElimina
  10. Benvinguda Salma! Un nadó porta molta alegria a casa.
    Bones festes i un petonet ben fort !
    Nani

    ResponElimina
  11. enhorabona guapa!!! gaudeix d'aquest meravellós regal! molts petonets a les dues

    ResponElimina
  12. Molta salut per a tots, enhorabona, a gaudir la teva maternitat!!!

    ResponElimina
  13. Baraka Allah, Salma. Benvinguda Salma
    As Salamu Aleikum.

    ResponElimina
  14. Moltíssimes felicitats a tota la familia i a la Salma en especial!! :D

    ResponElimina
  15. MOLTES FELICITATS...quin bombó de filla que tens...m'en alegro molt per a tu.
    Ara, para una mica i dedica el teu temps a la coseta més important del mon. Molts petons !!!

    ResponElimina
  16. Per molts anys, Umusalma! Tens una filla preciosa. Que Déu us ompli de benediccions.

    ResponElimina
  17. Moltes felicitats, quina sorpresa! He entrat al teu blog per recuperar la recepta del sellu ja que em falta menys un mes per tenir també una nena i m'he emocionat en veure la teva.

    ResponElimina
  18. moltíssimes gràcies a tothom, és molt emocionant llegir tots els vostres comentaris... :)

    @Najat, jo avui m'hi poso, amb el sellou, en avançar-se el part, no vaig ser-hi a temps!! :) moltes felicitats i q tot surti molt bé!!!

    ResponElimina
  19. Moltíssimes felicitats!!! Quina nena tan bonica, has d'estar com en un núvol. Es preciós tot això que ens has explicat i és bonic conéixer altres costums.
    Espero que et cuidin com et mereixes.....

    Petons i una abraçada molt forta guapísima!! Per cert, de nou, moltes felicitats.

    ResponElimina
  20. Sóc un impresentable, encara que sigui tard, amb tot el carinyo, felicitats!

    ResponElimina
  21. Mare meva!! I a mi per què no m'havia sortit aquesta actualització? La millor de tot el bloc i me la salto! Moltes felicitats Umu Salma, segur que ho esteu gaudint d'una manera molt especial! Tens una nina preciosa!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  22. Encara que tard MOLTÍSSIMES FELICITATS i a disfrutar-la!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  23. Enhorabona quina nena tant maca, benvinguda Salma!!!

    ResponElimina
  24. No había visto esta entrada, qué despiste llevo encima! Enhorabuena por tu pequeña Salma, se le ve monísima! Besotes

    ResponElimina
  25. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina