dijous, 29 de setembre del 2011

Llenties a la marroquina

Llenties a la marroquina

Més d'una vegada he destacat quant n'és d'econòmica la cuina marroquina. Amb ben pocs ingredients, unes quantes espècies i una mica de mà a la cuina, obtenim plats molt saborosos i ben barats. Per exemple, la gran majoria de plats principals, com els tagins, en portar salsa, s'allarguen a base de sucar-hi pa, o els cuscús ho fan amb la sèmola. Només les pastisseries a base d'ametlla i mel resulten avui més oneroses, però per això també els marroquins hi han trobat solució: substituir l'ametlla per cacauet i la mel autèntica per xarops casolans -per exemple, el de fet a base de reducció de Coca-Cola.

Aquestes llenties són un d'aquests plats, sans, bons i barats. Fixeu-vos, només calen llenties, una mica de ceba i tomàquet, alguna espècie i obtenim un plat complet i amb un gust a guisat sorprenent, tenint en compte que no porta carn. I pels que tenim olla exprés o ràpida, és una bona opció quan no tenim res al frigorífic.

Ingredients per dues persones

Llenties, poc més de 200 grams
Una ceba mitjana de Figueres picada
1 gra d'all picat
Un tomàquet madur o dues o tres cullerades soperes de tomàquet triturat
1 culleradeta de postres de tomàquet fregit
Un polsim de pebre negre
1/2 culleradeta de cafè de comí mòlt
1 polsim de safrà colorant
1 cullerada sopera de julivert i coriandre picats
Sal
Oli d'oliva

Preparació

Daurem la ceba i l'all picats en una mica d'oli d'oliva durant uns minuts. Quan comenci a transparentar, hi afegim el tomàquet pelat i tallat a daus (o en el seu defecte, una mica de tomàquet triturat), el tomàquet fregit, el pebre, el comí mòlt i el colorant (la sal no). Deixem coure uns bons deu minuts a foc mitjà.

Un cop la salsa ha pres una mica de cos, hi afegim les llenties, que haurem rentat bé. Cobrim d'aigua i deixem coure el temps necessari per cada tipus de llentia (normalment ve indicat en el paquet). Jo utilitzo una olla ràpida, i les deixo coure tapades uns deu o quinze minuts, l'obro, comprovo les llenties, i les acabo de coure a foc normal, ja que més d'una vegada m'he trobat puré de llentia dins l'olla.

Quan faltin uns deu o quinze minuts per acabar de coure, hi afegim la sal, el julivert i el coriandre picats.

Servim amb un bon raig d'oli i una mica de harissa ben picant.

Bon profit!


14 comentaris:

  1. Efectivament! sa, bo i barat!! m'agrada molt el comí i les llenties, o sigui que m'ho apunto per la carmanyola de la feina :-)

    ResponElimina
  2. Impresionantes los puestos callejeros donde venden estas lentejas o garbanzos o cualquier otro "platillo". Tienes razón, esa es la base de la cocina marroqui de mercado, las tres "B". Como siempre, receta muy acertada. Besos

    ResponElimina
  3. @Anirac, prova-ho, no perden gens d'un dia per l'altre! :)

    @cocinamarroqui, mersi!! bueno, bonito y barato... que estamos a fin de mes ;)

    ResponElimina
  4. m'encanten les llenties! intentaré fer aquesta recepta la propera vegada! ja et comentaré. Petonets

    ResponElimina
  5. Unes llenties fantàstiques. Fa temps que en vull fer però no sé quina recepta fer-hi...per canviar una mica...aquesta teva m'encanta! me l'apunto ara mateix! Petonets

    ResponElimina
  6. mmm ara ja comença el temps de les llenties! Aquestes me les apunto per a fer aquest hivern!

    Petons!

    ResponElimina
  7. Hola Mandarina, estimada i guapa tu

    molts dies sense visitar-te, veig que no has parat de fer bona cuina,...anoto una pila de les teves ideies tant bones

    gràcies per compartir-les i mil petonets Susanna

    ResponElimina
  8. moltíssimes gràcies.... ja ho veureu, fàcil, bo i molt barat!!!! i molt sa!!

    ResponElimina
  9. Mmm que bones tinc unes ganes de menjar-ne, estic per fer-ne, m'has fet molta gracia amb o del puré de llenties, a mi també m'ha passat alguna vegada.

    ResponElimina
  10. Ahir vam sopar les llenties fetes amb aquesta recepta. Estaven delicioses! El meu "petit públic" les va aplaudir. L'única harissa que em quedava era de la verda (la vermella va volar...) i no hi anava pas malament, tampoc. Moltes gràcies per la recepta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola guapa!
      Que bé, devien estar delicioses...!
      Però m'has d'explicar una cosa: què és la harissa "verda"?? Mira que m'has fet pensar amb el "mojo" canari... És el mateix??

      Elimina
    2. Hola!
      Vaig comprar aquesta harissa en una parada d'olives al mercat d'Essaouira. Al mes de juny havia comprat un parell de pots de la normal, la vermella, i estava deliciosa, amb un lleuger gust d'olives genial... Total, que hi vaig tornar al setembre i, a part de quatre pots de harissa, vaig demanar si tenien alguna altra cosa per probar. Em van dir que tenien "harissa vert". Pel que vaig entendre, la fan amb bitxos de color verd i, en comptes d'olives, hi posen llimona encurtida. És molt bona i refrescant. Tanmateix, és la que ha quedat a la nevera després d'aquests mesos, perquè la vermella va "volar" literalment...
      Una abraçada!

      Elimina
    3. Hola!
      Doncs mersi per la informació, ja n'he buscat la recepta :) A veure si provo de fer-la i t'explico, perquè jo no la coneixia...
      Una abraçada!

      Elimina
  11. Doncs ja explicaràs què tal! Jo no m'hi atreveixo pas...
    Com deia, prefereixo la tradicional, però en aquesta la llimona encurtida li dona un toc molt refrescant.
    Salut!!

    ResponElimina